Rundveehouderij

Nieuws 1093 x bekeken 1 reactie

Marge in melkveehouderij EU positief

Brussel - De brutomarge van de Europese melkveehouderij is sinds het derde kwartaal van 2013 weer positief. Oorzaak zijn een hoge melkprijs en een gedaalde kostprijs.

De verbetering van de situatie volgt op een ruim anderhalf jaar durende periode van negatieve bruto marges, hoge productiekosten en een relatief achterblijvende melkprijs.

In goed een half jaar tijd is de bruto marge gestegen van een indexcijfer van 118 naar 138 (2007 is 100). Ondertussen heeft de kostprijs van de productie zich ontwikkeld van (een index van) 110 in het tweede kwartaal van 2013, via 120 aan het begin van het vierde kwartaal naar 115 aan het einde van het eerste kwartaal dit jaar. De gemiddelde melkprijs steeg van 110 aan het eind van het tweede kwartaal van 2013 naar 125 aan het einde van het eerste kwartaal dit jaar.

Deze cijfers zeggen nog weinig over de specifieke rendementen in de melkveehouderij per lidstaat, maar geven wel aan dat er met name in het laatste kwartaal van 2013 en het eerste kwartaal van 2014 duidelijk geld overbleef in de Europese melkveehouderij. In de zes kwartalen daar aan voorafgaand was dit beeld veel minder rooskleurig.

In april van dit jaar daalde de gemiddelde Europese melkprijs af boerderij weer met zo'n 3 procent, maar dat neemt niet weg dat de gemiddelde bedrijfsresultaten in de melkveehouderij goed blijven.

De Europese melkveehouderij profiteerde met name van de goede afzetmogelijkheid voor zuivel op de wereldmarkt. Vooral de verkopen van melkpoeders (vooral mageremelkpoeder en vollemelkpoeder) zaten sterk in de lift.

Eén reactie

  • koestal

    Niks mis mee,we hebben ook wel andere tijden meegemaakt !

Of registreer je om te kunnen reageren.