Rundveehouderij

Nieuws 1378 x bekeken

Koeien en kansen-bedrijven benutten 37 procent stikstof

Wageningen - Het gemiddelde stikstofoverschot op de Koeien en kansen-bedrijven bedroeg 230 kilo per hectare in 2013. Van de totale stikstofaanvoer op het bedrijf werd 37 procent benut en omgezet in melk en vlees, meldt Wageningen UR.

In de Kringloopwijzer wordt het bedrijfsstikstofoverschot verdeeld over bodem, ammoniak, lachgas en overig. Van het totale bedrijfsoverschot wordt 155 kilo per hectare toebedeeld aan de bodem. Ammoniakverliezen ontstaan tijdens opslag en toediening van meststoffen, beweiding en uit het gewas bij veroudering. Lachgas verdwijnt tijdens opslag van organische mest en uit de bodem. Overige stikstofverliezen komen door de opslag van mest en tijdens voordrogen van gewassen (conservering). De rest van het bedrijfsstikstofoverschot wordt toebedeeld aan de bodem. Daar kan de stikstof nog verdwijnen via denitrificatie (N2), uitspoelen naar het grondwater of toegevoegd worden aan de voorraad stikstof in de bodem.

Laura Botterhuis@reedbusiness.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.