Rundveehouderij

Nieuws 560 x bekeken

Exporteren of saneren

Winterthur - Als de Zwitserse zuivelaars geen nieuwe internationale nichemarkten ontwikkelen, zal de Zwitserse melkproductie sterk dalen. Dat betoogde directeur René Schwager van producentencoöperatie NordOstMilch tijdens het EDF-jaarcongres.

Door het voorgenomen openstellen van de grenzen voor alle zuivel uit de EU zal de Zwitserse retail de dagverse melk betrekken van leveranciers uit de EU, omdat de Zwitserse verwerkers te hoge kosten hebben. De melk moet dan via speciaalkazen de wereldmarkt op. De Zwitserse zuivelaars, met uitzondering van marktleider Emmi, hebben daarmee echter nauwelijks ervaring. "Daardoor is een sanering van de melkveehouderij onafwendbaar, tenzij de zuivelaars fors investeren in exportontwikkeling", aldus Schwager. Zijn organisatie is goed voor de bundeling van zo'n 450 miljoen liter melk van 3.000 leden, grofweg een zevende van de Zwitserse melkveehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.