RundveeNieuws

Export rundvlees trekt stevig aan in 2014

Brussel – De Europese export van rundvlees is dit jaar weer flink aangetrokken en overstijgt de import sterk, zo blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. Vooral Rusland kocht flink meer rundvlees.

De Europese gegevens strekken overigens tot en met maart, maar geven wel een duidelijke indicatie. Over het eerste kwartaal van dit jaar werd bijna 112.400 ton rundvlees naar bestemmingen buiten de EU verkocht, tegenover 101.700 ton in dezelfde periode vorig jaar. Rusland was met een afzettoename van 19 procent de belangrijkste groeimarkt. De export werd mogelijk iets gesteund door de lagere rundvleesprijzen, maar daar stond tegenover dat de koers van de roebel ook fors is gedaald en dat maakt import voor Rusland weer duurder.

Tegenover de toegenomen export staat een afgenomen import van rundvlees. In het eerste kwartaal werd bijna 74.200 ton rundvlees ingevoerd. Dat betreft meest rundvlees van hoge kwaliteit. Het grootste deel van dit vlees, 46 procent, kwam uit Brazilië. Dit land ziet haar aandeel in de Europese rundvleesimport weer gestaag toenemen. Het totale importvolume daalde dit kwartaal wel iets ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen werd ruim 77.900 ton rundvlees van buiten de EU ingevoerd.

Uit de gegevens van de Europese Commissie blijkt ook dat van de contingenten rundvlees die jaarlijks tegen een gunstig tarief kunnen worden ingevoerd, vrij selectief gebruik wordt gemaakt. Voor vlees vanuit Brazilië, Argentinië en Australië is vrij goede belangstelling, voor vlees uit Oekraïne of Moldavië toonde nog niemand belangstelling.

Beheer
WP Admin