RundveeNieuws

EU nog niet gerust op stabiele zuivelmarkt

Brussel – De Europese Commissie is er nog niet gerust op dat na de afschaffing van de melkquotering genoeg mogelijkheden zijn om in te spelen op scherpe prijsschommelingen. Dat staat in een rapport over de zuivelmarkt en het zuivelpakket, dat in 2012 werd ingevoerd om zuivelondernemingen in de Europese Unie voor te bereiden op het wegvallen van de quotering.

Op dit moment verkeert de zuivelmarkt in een redelijk gunstige situatie, schrijft landbouwcommissaris Dacian Ciolos in het stuk.  In een toelichting zegt de landbouwcommissaris dat uit het rapport blijkt dat er een noodzaak is om te blijven werken aan de verwachte toekomstige prijsschommelingen.

In het zuivelpakket van 2012 zijn maatregelen genomen om de zuivel te versterken en voor te bereiden op een vrije marktsituatie. In verschillende landen zijn regels opgesteld, die het verplicht stellen om overeenkomsten af te sluiten tussen melkveehouders en zuivelverwerkers; in andere landen zijn  tussen de partijen gedragscodes afgesproken.

Analisten van de Europese Commissie achten het niet uitgesloten dat in de tweede helft van dit jaar een correctie in de zuivelprijzen zal plaatshebben, ook al ondersteunt een sterke aanhoudende wereldwijde vraag de prijzen.

Op de middellange termijn (tot 2023) voorzien de analisten een aanhoudende vraag naar zuivel en zuivelproducten vanwege de algemeen toenemende welvaart. Aan de andere kant zullen de voerprijzen lager zijn dan wat sinds 2010 gangbaar was, is de verwachting. Daardoor zullen de zuivelprijzen goed zijn, hetgeen de melkproductie in de EU zal opstuwen.

Volgens de EU-analyses zal een aantal melkveehouders omschakelen naar akkerbouw. In Duitsland hebben melkveehouders last van de concurrentie van massaproductie voor biogas.

Hoe de zuivel precies reageert op het verdwijnen van de quotering blijft onzeker. De verwachting is dat in Ierland, Duitsland en Nederland de productie het sterkst zal groeien (tot 20 procent). Ook in Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk, Estland, Cyprus, Polen, België en het Verenigd Koninkrijk wordt een toename voorspeld. De overige lidstaten hebben te maken met een stabiele of afnemende zuivelproductie, is de verwachting.

Beheer
WP Admin