RundveeNieuws

Dijksma bezorgd over toename fosfaat in voer

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is bezorgd over de toename van het fosforgehalte in rundveevoer in 2013. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Vermindering van fosfaat in het veevoer is een van de maatregelen om de fosfaatproductie in dierlijke mest te verlagen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de productie van zowel fosfaat als stikstof in dierlijke mest in 2013 is toegenomen. Dit komt voornamelijk door de groei van de melkveestapel, maar ook aan het hogere fosforgehalte in het krachtvoer voor melkvee. Bij andere diersoorten is de mestproductie in 2013 vrijwel gelijk aan die van 2012.

Ten opzichte van 2012 is in 2013 de totale fosfaatuitscheiding met 4 miljoen kilo van 161 tot 165 kilo en de stikstofuitscheiding met 13 miljoen kilo van 461 tot 474 kilo gestegen. De stijging komt grotendeels voor rekening van de zuivelsector.

Het fosforgehalte in het melkveekrachtvoer gestegen van 4,3 naar 4,6 gram fosfor per kilo. Bij vleesrundvee en bij varkens is de fosfaatuitscheiding licht gedaald en bij pluimvee licht toegenomen. Dit komt bij vleesrundvee en varkens door een kleiner aantal dieren en een stijging van het aantal leghennen met 2 miljoen dieren.

Dijksma concludeert op basis van de cijfers dat de maatregelen in het voerspoor een positief effect hadden, maar ze is bezorgd over de toename van het fosfaatgehalte in het rundveevoer. Extra maatregelen neemt Dijksma niet. “Ik vertrouw erop dat de zuivelsector in overleg met de diervoedersector deze negatieve trend tijdig zal keren zodat ook de komende jaren het fosfaatproductieplafond niet overschreden zal worden”, aldus de staatssecretaris.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin