RundveeNieuws

Deense minister laakt Nederlandse vleeskalverhouderij

Kopenhagen – De Deense stierenpremies worden verhoogd om te voorkomen dat nuchtere kalveren worden geëxporteerd. Die maatregel neemt de Deense landbouwminister Dan Jørgensen. Het initiatief is onderdeel van een breed politiek akkoord om de groei en de werkgelegenheid in de rundveesector te bevorderen.

Denemarken exporteerde vorig jaar 45.000 nuchtere kalveren, primair naar Nederland. Jørgensen acht deze handel vanuit dierenwelzijnsoogpunt onwenselijk omdat het gepaard gaat met lange transporttijden, “maar ook voor de behandeling die ze (de kalveren – red.) krijgen in Nederland”, zoals hij volgens het dagblad Jyllands-Posten zegt.

In totaal wordt voor het maatregelenpakket €24 miljoen uitgetrokken. Het bedrag is afkomstig uit de Europese landbouw- en plattelandssubsidies. Los daarvan wordt nog eens €13 miljoen besteed aan subsidies voor milieu- en dierenwelzijnsinvesteringen bij de bouw van stallen. Volgens Jørgensen levert het pakket voor de rundveesector een omzetplus op van zo’n €470 miljoen en 2.500 arbeidsplaatsen.

Beheer
WP Admin