RundveeNieuws

DOC Kaas houdt voorschot stabiel

Hoogeveen – DOC Kaas houdt de voorschotmelkprijs over juni gelijk aan die over mei. Leden ontvangen bij een leverantie van 700.000 kilo per jaar een prijs van €36,67 per 100 kilo. Bij 1,1 miljoen kilo is de melkprijs 42 cent hoger.

De kaasmarkt heeft zich in de voorbije weken sterk hersteld, maar ligt volgens directeur Marc Ligthart nog steeds op een laag niveau. Voor de zuivelmarkt als geheel ziet hij een stabilisering. Vandaar dat de voorschotprijs nu gelijk blijft.

De verhoging van de garantieprijs die FrieslandCampina eerder deze maand bekend maakte, strookt niet met de prijsdaling op de markt voor zuivelproducten. Daar moeten veehouders zich dan ook niet op oriënteren, geeft Ligthart aan.

De stabilisatie van de melkprijs betekent dat de vet- en eiwitprijzen op achtereenvolgens €3,46 en €6,94 per kilo blijven staan.

DOC Kaas heeft in de voorbije weken kazen verscheept naar bestemmingen in Noord-Afrika. Het is het eerste resultaat van de commerciële samenwerking met Hochwald Foods. DOC Kaas werkt hard om de export verder te versterken. Het is de eerste taak van de nieuwe commercieel directeur Tom Groot. Eerder werkte die bij FrieslandCampina kaas.

DOC Kaas blijft een belangrijk deel van de kaas naar Rusland exporteren. Een aandachtspunt voor melkveehouders is in dit verband dat ze veel langere wachttijden moeten aanhouden na het gebruik van tetracyclines bij hun vee. De eisen hiervoor zijn recent stevig aangescherpt. Nog niet alle veehouders zijn daar op ingespeeld, merken zuivelfabrikanten aan de hand van melkcontrolegegevens.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin