Rundveehouderij

Nieuws 901 x bekeken

DMK vergroot omzet met 20 procent

Bremen – Het Duitse DMK heeft vorig jaar een omzet behaald van €5,3 miljard en betaalde de leden een melkprijs van 37,4 cent per kilo. Dat is achtereenvolgens 19,6 procent en 6 cent per kilo meer dan in 2012.

Voor dit jaar verwacht het bedrijf de omzet te verhogen tot €5,5 miljard, aldus financieel directeur Volkmar Taucher. De melkprijs komt waarschijnlijk iets lager uit dan vorig jaar, maar zal toch bovengemiddeld zijn, meent hij.

De onderneming is positief gestemd over de vooruitzichten. Topman Josef Schwaiger verwacht tot 2016 zo'n 500 miljoen tot 600 miljoen kilo meer melk van de eigen leden. Het zal een hele klus worden om al die extra melk goed af te zetten, want alles moet in wezen buiten de EU worden verkocht.

In Europa is geen ruimte meer voor afzetgroei. De markten zijn bijna overal verzadigd. DMK hoopt dit jaar voor meer dan €100 miljoen aan producten in China af te zetten – hoogwaardige producten, maar ook lang houdbare melk. Het bedrijf wil zich echter niet blindstaren op China, maar ook markten in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben de aandacht. DMK hoopt daar poeders en ook kaas te kunnen verkopen. Schwaiger zal echter niet verder gaan investeren in productiecapaciteit voor 'gele' kaas, verzekert hij. "De markt daarvoor is beperkt en de productiecapaciteit daarvoor is de laatste jaren sterk vergroot, vooral in Nederland."

DMK mikt op mozzarella, net als Milcobel doet. Deze witte kaas gaat er gemakkelijker in bij consumenten in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië, stelt hij. Bovendien kan mozzarella daar worden gebruikt als vleesvervanger.

DMK heeft vorig jaar last gehad van de Russische exportbeperkingen, maar heeft gelukkig nog een kaasfabriek open kunnen houden voor deze markt. Het verwacht dat Rusland de exportbeperkingen geleidelijk wel zal versoepelen, omdat het zuivel uit Europa nodig heeft.

Het aantal leden van DMK nam af van 9.800 naar 9.400. De gemiddelde melkleverantie steeg met 5,6 procent naar 623.000 kilo per bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.