RundveeNieuws

‘Biscuitmeel drager furazolidon’

Utrecht – Gemalen biscuit is waarschijnlijk de drager geweest van de verboden stof furazolidon, die vorige week in vleeskalveren werd aangetroffen. Dit melden bronnen rond het onderzoek.

Alle vijf veebedrijven die bij het onderzoek in beeld zijn gekomen, zijn bedrijven met rosékalveren. De dieren zijn voor zover nu bekend via één handelaar naar de slachterij gegaan. Deze handelaar heeft geen vaste relaties met een bepaalde slachterij.

Zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) hebben furazolidon aangetroffen in voer en urine van kalveren.

Steeds was het in zeer lage concentraties en vormde het geen gevaar voor de volksgezondheid, maar furazolidon is een verboden stof en mag dus niet in veevoer, dieren of vlees aanwezig zijn.

Hoewel een aantal zaken helder is geworden, is veel ook nog onduidelijk. Bijvoorbeeld hoe en waarom furazolidon in het biscuitmeel terecht is gekomen. Is het er per ongeluk in gekomen, of is het toegevoegd? Als het is toegevoegd, waarom zat het dan in voer voor afmest-dieren en niet in voer voor dieren in de opfokfase, wanneer het middel het meeste effect kan hebben? Ook is niet duidelijk of het vervuilde veevoer via de handelaar bij de kalverhouders is gekomen, of dat ze zelf een kleine nevenstroom voer hebben aangeboord.

Zowel LTO vleeskalverhouderij als de slachterijen tonen zich uiterst ongelukkig met de zaak, vanwege de publiciteit en vanwege de terugroepactie. Vicevoorzitter Chris de Jong van de LTO-vakgroep Vleeskalverhouderij stelt dat de zaak maar weer eens aantoont hoe groot het belang is van geborgde voeders en gesloten ketens.

Beheer
WP Admin