Rundveehouderij

Nieuws 865 x bekeken

België verwacht superheffing te blijven ontlopen

Brussel - De Belgische melkproductie is in het voorbije quotumjaar toch net binnen de grenzen van het Europees ingestelde productieplafond gebleven. Er werd ruim 3,4 miljard kilo melk geleverd.

Voor het lopende jaar hoopt de Belgische melkveehouderij ook aan een superheffing te ontsnappen. Niet dankzij een matiging van de productie, maar door een aanpassing van de vetcorrectie. Die kan 3,5 procent meer productieruimte opleveren, aldus een zegsman van de Boerenbond.

In de komende jaren wil de Belgische melkveehouderij de productie met zo'n 400 tot 500 miljoen kilo opvoeren, tot een kleine 4 miljard kilo.

De extra melkproductie moet zich een weg vinden op de wereldmarkt. In België zelf en in de omringende landen is niet veel ruimte voor afzetgroei. De extra afzetruimte moet worden gevonden in groeimarkten als China, Zuidoost-Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Die ruimte is aanwezig, meent Rabo-analist Kevin Bellamy. De vraag naar zuivel vanuit diverse nieuwe markten is de komende jaren groter dan landen als Nederland, Duitsland en Denemarken kunnen beleveren, stelt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.