RundveeNieuws

Zwavelwaterstof onder emissiearme vloeren

Doetinchem – Onder emissiearme vloeren komt zwavelwaterstof (H2S) voor. Dit meldt Agrabeton naar aanleiding van een onderzoek van het praktijknetwerk ‘laat de gassen je niet verrassen’.

Het praktijknetwerk onderzocht vier traditionele roostervloeren en twaalf emissiearme vloeren. Bij de roostervloeren werd geen H2S gemeten bij stilstaande mest onder de vloer. Bij de emissiearme vloeren werd zowel bij stilstaande mest als bij mixen H2S gemeten. Het gas is in hoge concentraties dodelijk voor mens en dier.

Bijkomend nadeel van H2S is dat het beton aantast. Dit kwam eind jaren 90 aan het licht in varkensstallen met spoelgoten waarbij het beton boven deze goten ernstig werd aangetast. De huidige betonvloeren zijn wel van een hogere milieuklasse en in veel gevallen gemaakt van zelfverdichtend beton. Toch zijn er twijfels of de emissiearme vloeren wel dertig jaar mee gaan, zoals het doel is waarmee veehouders een vloer kopen.

Het praktijknetwerk wil graag verder onderzoek doen naar de concentratie H2S waarbij beton wordt aangetast, het effect van dagelijks en incidenteel mixen en of het toepassen van folie in het vloerelement en het coaten van de onderkant een oplossing kan bieden. Voor dit vervolgonderzoek is het praktijknetwerk nog op zoek naar financiële middelen.

Beheer
WP Admin