Rundveehouderij

Nieuws 3570 x bekeken 2 reacties

Voorstel voor zachte landing melkquotum gaat om vetcorrectie

Den Haag – Het voorstel van Nederland, Oostenrijk en Duitsland voor een zachte landing is gebaseerd op het aanpassen van de vetcorrectiefactor. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Begin deze week was in Athene een informele landbouwraad, waar de zachte landing na het afschaffen van het melkquotum ter sprake kwam. Dijksma is positief gestemd, omdat steeds meer lidstaten bereid zijn te praten over een zachte landing. Dijksma constateert dat de steun voor een zachte landing groeit.

Tijdens de landbouwraad in juni zullen de landen het voorstel presenteren, waarna de landbouwraad een besluit zal nemen. Eurocommissaris Dacian Ciolos was tot nu toe altijd tegen extra maatregelen voor een zachte landing. Tijdens de bijeenkomst in Athene heeft hij de deur op een kier gezet om mogelijk toch iets te doen. Hij benadrukt hierbij wel dat boeren die zich wel aan het quotum houden niet benadeeld mogen worden.

Melk met een hoog vetpercentage telt zwaarder mee in het vullen van het melkquotum, melk met een lager vetpercentage telt minder zwaar mee. Daarom is de vetcorrectie ingesteld. Wanneer een melkveehouder een hoger vetpercentage levert dan zijn referentiewaarde, dan wordt de levering gecorrigeerd met een positieve vetcorrectie van 0,09. Levert hij een lager vetpercentage, dan worden de leveringen met 0,18 naar beneden bijgesteld (negatieve vetcorrectie).

Laatste reacties

  • koestal

    charmeoffensief van Dijksma om haar imago nog weer wat op te krikken

  • koestal

    De EU is een trampoline geworden

Of registreer je om te kunnen reageren.