Rundveehouderij

Nieuws 4961 x bekeken 5 reacties

Opvallend hoge melkprijzen Nederland

Brussel – Nederland heeft het wat betreft de gemiddelde melkprijs zeker afgelopen jaren goed gedaan ten opzichte van concurrenten. Dat blijkt uit een overzicht van het Melkmarkt Observatorium (MMO) in Brussel.

In vergelijk met landen als Duitsland, Frankrijk, België en Denemarken ontvingen de Nederlandse melkveehouders een hogere melkprijs.  Wel is het zo dat in Denemarken sinds januari dit jaar een hogere melkprijs wordt uitbetaald, maar daar staan vele maanden met een lagere melkprijs in 2013 tegenover.

De gemiddelde Europese melkprijs lag in februari 2014 op €40,10 per 100 kilo, 17,6 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In Nederland lag de gemiddelde melkprijs in deze maand op €43 (+22,9 procent). Voor Denemarken noteert het MMO een melkprijs van €44,59 (+25,6 procent).

Laatste reacties

 • koestal

  Daarom worden de Nederlandse melkveehouders afgestraft met de derogatie,het is puur jaloezie in de EU

 • W Geverink

  Hoezo jaloezie? De verwerkers willen volgens mij stimuleren dat nederlandse melkveehouders flink gaan investeren in extra productie capaciteit voor na 2015. Zodra de meeste boeren vast zitten aan flinke leningen kan het extra betaalde geld weer worden teruggehaald zonder het risico dat de producenten zouden kunnen gaan stoppen.

 • Fermer

  In Nederland hebben de boeren zich vast laten leggen door de banken, in Frankrijk hebben de boeren zich vastgelegd door de melkcontracten te tekenen. Want dat er teveel melk zal komen straks is iedereen het over eens, anders werden er niet zulke constructies bedacht. Procentueel komt er in Europa misschien niet eens zoveel meer melk, maar alles wat er meer komt, komt wel bij het teveel op en dit teveel moet voor een klein prijsje weg. Dit zal niet alleen de gemiddelde prijs doen zakken, maar ook het gedeelte dat goed verkocht kan worden, in prijs doen zakken. Dus je hebt een dubbel prijs zakkend effect.

 • alco1

  De marktwerking zal na 2015 gewoon zijn werk doen. Na de WTO bepalingen van vrije wereldhandel heeft plaatselijke quotering geen enkele nut meer. Alleen een kostprijs verhogend effect.

 • joannes

  @alco1, na 2015 zullen nog steeds de lokale wetten en regelingen een belangrijke factor zijn in de kostprijsontwikkeling. Wanneer de vrije wereldhandel dan de prizen bepaald kunnen regeringen bepalen hoe er geboerd wordt en hoeveel er verdiend wordt. Verschillen zullen dan stimulerend of reducerend gaan werken. Ik vrees dat we dan in NL zullen reduceren. Alleen wanneer de verwerkers hoogwaardig onderscheidende wereld producten kunnen produceren zal er misschien een extra locale premie zijn.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.