RundveeNieuws

Onderzoek naar optimale droogstandsstrategie melkvee

Wageningen – Antibioticabeleid, problemen na afkalven en optimale melkproductie zijn de aanleidingen om de droogstand nog eens extra goed onder de loep te leggen. Daarom zijn onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en Universiteit Utrecht gestart met een onderzoek naar de optimale droogstandsstrategie bij melkvee.

Dit project ‘Droogstand op Maat’ wil droogstandsstrategieën optimaliseren en via individuele benadering van de koe toepasbaar maken voor de Nederlandse melkveehouderij.

Een droogstand van 6 tot 8 weken is gangbaar. Dit resulteert in een maximale melkproductie in de volgende lactatie. Die gaat echter ook gepaard met veel gezondheidsproblemen. Dit wordt vooral toegeschreven aan de negatieve energiebalans. De problemen leiden tot meer uitval van koeien en verhoogd antibioticagebruik.

‘Droogstand op Maat’ is het vervolg op het onderzoeksproject ‘Why Dry’ dat deze zomer wordt afgerond. Binnen Why Dry is het effect onderzocht van droogstandslengte (0, 30 of 60 dagen) op de melkproductie, energiebalans, koegezondheid, vruchtbaarheid, kalvergroei en het netto bedrijfsresultaat. De eerste resultaten tonen dat een verkorte droogstandsstrategie interessant kan zijn voor specifieke koeien en bedrijven. ‘Droogstand op Maat’ richt zich op de optimale toepassing van een verkorte droogstand en onderzoekt de gevolgen voor zowel het individuele dier (rantsoen, welzijn, gezondheid), als het bedrijf (winstgevendheid) en de keten (milieu, antibioticagebruik). Het eerste experiment binnen dit project is recent gestart op Dairy Campus in Lelystad.


Nieuwsbrief Rundvee

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen rundvee.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin