Rundveehouderij

Nieuws 1533 x bekeken 3 reacties

Onderzoek naar optimale droogstandsstrategie melkvee

Wageningen – Antibioticabeleid, problemen na afkalven en optimale melkproductie zijn de aanleidingen om de droogstand nog eens extra goed onder de loep te leggen. Daarom zijn onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en Universiteit Utrecht gestart met een onderzoek naar de optimale droogstandsstrategie bij melkvee.

Dit project 'Droogstand op Maat' wil droogstandsstrategieën optimaliseren en via individuele benadering van de koe toepasbaar maken voor de Nederlandse melkveehouderij.

Een droogstand van 6 tot 8 weken is gangbaar. Dit resulteert in een maximale melkproductie in de volgende lactatie. Die gaat echter ook gepaard met veel gezondheidsproblemen. Dit wordt vooral toegeschreven aan de negatieve energiebalans. De problemen leiden tot meer uitval van koeien en verhoogd antibioticagebruik.

'Droogstand op Maat' is het vervolg op het onderzoeksproject 'Why Dry' dat deze zomer wordt afgerond. Binnen Why Dry is het effect onderzocht van droogstandslengte (0, 30 of 60 dagen) op de melkproductie, energiebalans, koegezondheid, vruchtbaarheid, kalvergroei en het netto bedrijfsresultaat. De eerste resultaten tonen dat een verkorte droogstandsstrategie interessant kan zijn voor specifieke koeien en bedrijven. 'Droogstand op Maat' richt zich op de optimale toepassing van een verkorte droogstand en onderzoekt de gevolgen voor zowel het individuele dier (rantsoen, welzijn, gezondheid), als het bedrijf (winstgevendheid) en de keten (milieu, antibioticagebruik). Het eerste experiment binnen dit project is recent gestart op Dairy Campus in Lelystad.

Laatste reacties

  • Frans-Jan

    Ik vraag me af of weidegang voor droge koeien ook word onderzocht of is dit al helemaal een gepasseerd station? In kader van terugdringen van het gebruik van droogzetters misschien wel erg interessant.

  • koeboertje

    Zomers lopen mijn droge koeien altijd buiten op een onbemeste weide bevalt erg goed,1a2 weken voor afkalven komen ze weer bij de koppel en krijgen een beetje krachtvoer

  • Rolf Roelofs

    gewoon stro met droogstandsbrok van Agrifirm! (bijna) geen melkziekte en (bijna) geen slepende melkziekte. pas het al 3 jaar naar volle tevredenheid toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.