RundveeNieuws

NVWA moet veestapel teruggeven

Den Haag – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet de bijna 264 runderen teruggeven die ze eind april in beslag nam bij een vleesveehouder in Rilland. Dit heeft de voorzieningenrechter van het College van beroep voor het bedrijfsleven bepaald.

De maatregelen die de NVWA had geëist van de veehouder om het welzijn van de dieren te verbeteren, blijven van kracht. De veehouder had gevraagd om ook die maatregelen (zoals een droge ligplek, geschikt en toegankelijk voer, passende verzorging zieke dieren) terug te draaien, maar daar ging de rechter niet mee akkoord.

De rechter oordeelde wel dat het te ver ging om de volledige veestapel van ruim 260 Blondes d’Aquitaine in beslag te nemen en af te voeren naar elders. Daarvoor is meer nodig dan een verdenking van een stinkpoot-besmetting. Er zou ook een bedrijfsbehandelplan ontbreken, maar dit bleek onjuist. Ook had de veehouder al een aantal verbetermaatregelen doorgevoerd.

De meeste dieren zijn op 30 april afgevoerd, maar dertien runderen en een kalf werden al op 12 maart meegenomen. Die kunnen niet meer terug, omdat de NVWA ze al heeft doorverkocht.

Beheer
WP Admin