Rundveehouderij

Nieuws 3781 x bekeken 4 reacties

Mais niet langer dan dag onder water

Rilland - Afhankelijk van het groeistadium kan een maisplant ongeveer 24 uur onder water staan voordat het afsterft. Schoffel de grond open om de overgebleven mais aan zuurstof te helpen. Dat adviseert Limagrain.

De regenbuien van afgelopen dagen geven op verschillende maispercelen plasvorming. "De hoeveelheid water is niet het probleem, een slechte bodem wel", stelt Mark de Beer, productmanager veehouderij van Limagrain. "Met veel bodemleven, een goede bodemstructuur en het juiste zaaibed zal na een flinke bui regen geen water op het perceel blijven staan."

Als mais onder water staat, krijgen de wortels geen zuurstof meer. Dat is de oorzaak van het uitvallen van de planten. Het groeistadium van de mais en met name de ontwikkeling van het wortelstelsel, bepaalt hoe lang de mais onder water kan overleven. Gemiddeld is dat 24 uur. Daarna kan een perceel (of gedeelte daarvan) als verloren worden beschouwen.

Als het overtollig water tussen de maisrijen is weggetrokken is het verstandig de bodem extra zuurstof te geven. "Schoffelen is vaak een goede grondbewerking om de overgebleven planten te ondersteunen", aldus De Beer. De opbrengst van een perceel dat onder water heeft gestaan zal altijd tegenvallen. "Het geeft wel aan dat de bodem extra aandacht verdient, om onnodige opbrengstderving in de toekomst te voorkomen."

Laatste reacties

 • a.t.herwijnen

  Schoffelen zal niet meevallen als het zo nat is.

 • boerrick

  #1: scherp.

  gelukkig staat onze mais droog, nog in zakjes.:)

 • masmas

  Bij ons is er op een week hooguit 20 l gevallen. In de polder zit het vocht maar net tot aan het maiszaad

 • geene351

  zal niet meevallen om deze mais nog te schoffelen, volgens mij is die al veelste groot, gaat stropen onder de balk van je schoffelmachine

Of registreer je om te kunnen reageren.