Rundveehouderij

Nieuws 1298 x bekeken

Hittestress voorkomen bij droge koeien levert voordeel

Gainesville - Koeien die tijdens de droogstand door actief koelen minder last hebben van hittestress geven in de volgende lactatie meer melk, onder andere door meer weerstand en meer uierweefsel.

Dat stelt Geoffrey Dahl, verbonden aan de Universiteit van Florida in een artikel in Hoard's Dairyman.

Dahl meldt dat uit vijf verschillende studies blijkt dat koeien die tijdens de droogstand gekoeld zijn, gemiddeld 4,5 kilo melk per dag meer geven dan koeien die niet gekoeld zijn en dus wel hittestress ervaren.

Een van de factoren voor een hogere productie is de kwaliteit van de uier. Onderzoek wijst er op dat tijdens hittestress vernieuwing van celweefsel achterblijft. Als dit proces bij gekoelde koeien minder optreedt, suggereert dit dat er na afkalven meer melkklierweefsel is zodat de capaciteit voor melkproductie groter is.

Tijdens hittestress maken droge koeien ook meer antilichamen aan tegen relatief onschuldige ziekteverwekkers. Het optreden van aangeboren immuniteit wisselt van geen effect tot een positief effect. Er zijn in elk geval geen negatieve reacties bij koeien waargenomen op gebied van weerstand als gevolg van koelen.

Op een groot bedrijf in Florida zijn de prestaties van koeien vergeleken die droog stonden in de koude maanden met die van de koeien die tijdens de warmste maanden droog stonden. Het gaat in totaal om 2.500 kalvingen en lactaties. Alle koeien werden onder dezelfde omstandigheden gehouden. De koeien die in de winter kalfden gaven 550 kilo melk meer. Deze koeien hadden ook minder mastitis, werden gemiddeld eerder voor de eerste keer geïnsemineerd en hadden minder inseminaties nodig per dracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.