Rundveehouderij

Nieuws 1383 x bekeken 5 reacties

Extra aandacht voor jong kalf in IKB Vleeskalveren

Doetinchem - IKB Vleeskalveren is per 1 mei uitgebreid met extra aandachtspunten om jonge kalveren een betere start te geven. Naast de wettelijke 14-dageneis is nu ook de door integraties gehanteerde 36 kilogrens waarop kalveren aangevoerd mogen worden opgenomen.

Aangevoerde kalveren moeten gezond zijn, met extra aandacht voor navel, gewrichten en ontlasting. Kalverhouders moeten de stal de eerste drie weken verwarmen tot minimaal 15 graden. Verder is het nu verplicht kalveren die minder dan 42 kilo wegen drie maal daags te voeren. De melkleidingen moeten na iedere ronde of minstens elk half jaar gereinigd en ontsmet worden.

Bedrijven worden verplicht een hygiënesluis in te richten, hier geldt nog wel een ingangsdatum van 1 mei 2015 voor om kalverhouders de tijd te geven de hygiënesluis te realiseren. Over twee IKB-punten wordt nog gediscussieerd, invulling en ingangsdatum. Het gaat om de verplichting tot vaccinatie tegen luchtweginfecties voor bedrijven met een antibioticagebruik dat boven het streefniveau ligt. Ook het verplicht jaarlijks reinigen en ontsmetten van de stallen is nog niet vastgelegd.

Laatste reacties

 • producent

  Het heeft geen zin om de stal te ontsmetten, als ik 500 nuka's ontvang komen die van zeker 425 verschillende bedrijven.
  Elk kalf heeft dus een andere soort bacterie of virus bij zich, dan zullen ze ziek worden omdat ik een bepaalde bacterie of virus op mijn bedrijf heb, dat gaat er bij mij niet in. Als men bedrijven die een te hoge uitval hebben en een te hoge dierdagdosering deze maatregelen oplegd vind ik wat voor te zeggen maar niet alle bedrijven over één kam scheren.

 • floseman1

  producent
  deze regels zijn voor de melkveehouder en daar komt bij op als je wel een ziek kalf levert 100 euro boete maar dat vertellen ze een andere keer

 • vragenantwoord

  floseman
  dat zie/lees je verkeerd dan, dit zijn regels voor de kalverhouder.

 • floseman1

  vragenantwoord
  ik kan je gerust stellen dat deze regels voor rekening komen voor de rund veehouder want skv is al zo ver dat deze zieke kalveren niet meer worden ge accepteert in de kalverhouderrij en de verantwoording wordt neer gelegd bij de veehouder met een boete van 100 euro voor elk ziek dier dat wordt afgevoerd

 • mldijkstra

  SVK, SBK, IKB-vleeskalveren, allemaal schimmige stichtingen en overal heeft dhr Swinkels van de Van Drie groep zitting in. Wiens belang zou er worden behartigd? Wat gebeurt er eigenlijk met het geld dat als zgn. boete wordt verkregen?
  Laten we wel zijn, het grootste risico voor ziektes komt van het verslepen van kalfjes vanuit heel Europa die vervolgens bij elkaar in hokken worden gezet. Als window-dressing worden nog wat extra eisen en beperkingen aan de Nederlandse melkveehouders opgelegd om te veinzen dat problemen serieus worden genomen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.