RundveeNieuws

Extra aandacht voor jong kalf in IKB Vleeskalveren

Doetinchem – IKB Vleeskalveren is per 1 mei uitgebreid met extra aandachtspunten om jonge kalveren een betere start te geven. Naast de wettelijke 14-dageneis is nu ook de door integraties gehanteerde 36 kilogrens waarop kalveren aangevoerd mogen worden opgenomen.

Aangevoerde kalveren moeten gezond zijn, met extra aandacht voor navel, gewrichten en ontlasting. Kalverhouders moeten de stal de eerste drie weken verwarmen tot minimaal 15 graden. Verder is het nu verplicht kalveren die minder dan 42 kilo wegen drie maal daags te voeren. De melkleidingen moeten na iedere ronde of minstens elk half jaar gereinigd en ontsmet worden.

Bedrijven worden verplicht een hygiënesluis in te richten, hier geldt nog wel een ingangsdatum van 1 mei 2015 voor om kalverhouders de tijd te geven de hygiënesluis te realiseren. Over twee IKB-punten wordt nog gediscussieerd, invulling en ingangsdatum. Het gaat om de verplichting tot vaccinatie tegen luchtweginfecties voor bedrijven met een antibioticagebruik dat boven het streefniveau ligt. Ook het verplicht jaarlijks reinigen en ontsmetten van de stallen is nog niet vastgelegd.

Beheer
WP Admin