Rundveehouderij

Nieuws 1274 x bekeken

Arla wil meer leden in Nederland

Walhorn - Arla wil meer leden werven in Nederland, nu de leden van Arla en Walhorn hebben gestemd voor een fusie van beide bedrijven en Arla opeens zo'n zestig leden in Nederland heeft.

Dit zegt directeur Tim Örting Jörgensen van Arla Central Europe. Hij is erg blij met het feit dat Arla nu een voet aan de grond heeft in Nederland, met eigen boeren. Het versterkt de vertegenwoordiging in Nederland. Naast de fabriek in Nijkerk is er dus een potentieel deel eigen aanvoer. Jörgensen benadrukt dat Arla goede afspraken heeft met FrieslandCampina over de levering van DMF-melk aan de fabriek in Nijkerk, maar met eigen boeren voelt het minder afhankelijk voor Nijkerk. Bovendien wordt de productie in deze vestiging de laatste tijd weer uitgebreid.

Door de fusie met Walhorn krijgt Arla er in theorie zo'n 600 miljoen kilo melk bij. In België heeft het in principe 400 miljoen kilo melk.

Arla gaat ervan uit dat het grootste deel van de melkaanvoer van coöperatie EGM/Walhorn blijft gaan naar de fabriek van Walhorn AG. Die is voor 51 procent in handen van Lactalis. Die heeft bezwaar gemaakt tegen de fusie van Walhorn met Arla, maar Jörgensen gaat ervan uit dat de bezwaren van Lactalis niet tot een rechtszaak of een andere vorm van ruzie leiden. "Ik denk dat we in goed onderling overleg kunnen besluiten om verder samen te werken. Wij staan daar in ieder geval positief tegenover.

Walhorn-directeur Josef Locht gaat ervan uit dat de leden van EGM/Walhorn dit jaar een 1,5 tot 2 cent hogere melkprijs zullen ontvangen dan over 2013. Toen ontvingen de leden 39,5 cent. Dit is exclusief nabetaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.