RundveeNieuws

ABN Amro: hooguit stabilisatie melkprijs

Amsterdam – ABN Amro verwacht dit jaar hooguit een stabilisatie van de melkprijs, zolang aanbodverstoringen uitblijven. Dat schrijft de bank in zijn jongste marktvisie.

Op termijn is het fundament voor de melkprijs volgens de bank solide. De wereldwijde vraag blijft jaarlijks tot 2021 gemiddeld met 2,2 procent groeien, terwijl het aanbod dit met moeite kan bijbenen. Wel noemt ABN de vraagontwikkeling op de korte termijn onzeker. In diverse regio’s heeft de hoge melkprijs voor vraaguitval gezorgd en er is twijfel over de economische groei van China.

De bank gaat ervan uit dat kopen of leasen van melkquota in Nederland voorlopig aanhoudt. Bedrijven die nieuwe stallen hebben gebouwd of hun veestapel hebben uitgebreid, willen verder blijven melken. Deze investeringen kunnen echter tot het moment van afschaffing van de quota volgend jaar niet worden terugverdiend, wat de financiële positie van melkveehouders raakt. Voor melkveehouders is het volgens de bank zaak om management en investeringen om te buigen van techniekgedreven naar rendementgedreven. Daar valt ook het managen van fluctuaties in melkprijs, voerprijzen en mineralenstromen onder. De vrije marktwerking levert de melkveesector over aan de grillen van de internationale melk- en voermarkt en het inkomen wordt afhankelijk van factoren waar de boer beperkt invloed heeft.

Melkveehouders staan volgens ABN voor de uitdaging om zowel de ruwvoeropbrengst per hectare als de conversie van voer in melk te verhogen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin