Rundveehouderij

Nieuws 1003 x bekeken 2 reacties

Voor 7 miljard euro zuivel naar buitenland

Den Haag – Nederland heeft afgelopen jaar voor bijna 7 miljard aan zuivel geëxporteerd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De zuivelexport stijgt al lange tijd en de laatste jaren zelfs met dubbele cijfers.  Vorig jaar steeg de waarde van de zuivelexport ten opzichte van 2012 met 15 procent naar 6,8 miljard euro.

De buitenlandse handel van zuivelproducten verloopt voor een groot deel via de Nederlandse groothandelaren. Deze ondernemers in kaas, melk en eieren zetten in 2013 in totaal ruim 12 miljard euro om, 7 procent meer dan in 2012.

Ruim de helft van de totale Nederlandse zuivelexport gaat naar vijf landen. De exportwaarde van de zuivel die naar deze landen gaat is bijna 4 miljard euro. Duitsland is de grootste afnemer. Daarna komen België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Een recente, grote importeur van Nederlandse zuivel, met name kaas, is Rusland. Het land kocht in 2013 voor 257 miljoen euro zuivel. In 2012 was dit bijna 150 miljoen euro.

Snelle stijgers zijn verder China en Hongkong. In 2013 ging er voor bijna 218 miljoen euro aan zuivel naar deze afzetgebieden, een stijging van meer dan 30 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De toename van de exportwaarde komt  voor een belangrijk deel door hogere prijzen. De exportprijs van melkpoeder lag maar liefst 25 procent hoger dan in 2012 als gevolg van de sterk gestegen vraag.

In de statistieken van het CBS worden ook eieren meegerekend bij de totale zuivelexport. Afgelopen jaar werd er voor ruimt 1,1 miljard euro aan eieren geëxporteerd, waardoor het CBS zelf komt op een totale zuivelexport ter waarde van 8 miljard euro.

Laatste reacties

  • tinus888

    .....er gaat dus niet zoveel naar china zoals de stropdassen van fc beweren

  • koestal

    En daarom de melkveehouders afstraffen met de derogatie

Of registreer je om te kunnen reageren.