RundveeNieuws

‘Veel genen voor antibiotica-resistentie in koeienmest’

Washington – Koeienmest bevat volgens Amerikaanse wetenschappers tal van bacteriesoorten die genen voor antibiotica-resistentie met zich meedragen. Ze vrezen dat deze genen overspringen naar pathogenen in de koe en vervolgens via de mest en gewassen de mens besmetten. De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in mBio.

De onderzoekers kwamen op het idee om naar koeienmest te kijken omdat ze bij patiënten in het ziekenhuis dezelfde genen voor antibiotica-resistentie vonden als in bodemleven. Vervolgens hebben ze geprobeerd om routes voor de overdracht van deze genen in kaart te brengen. Zo kwamen ze uit bij koeienmest. In slechts vijf mestmonsters vonden de onderzoekers ruim 80 verschillende antibiotica-resistentiegenen. Er werd zelfs een geheel nieuwe stam van deze genen ontdekt, genen die resistentie tegen chlooramphenicol overdragen.

De Amerikaanse wetenschappers vinden het nog te vroeg om te zeggen dat de aanwezigheid van zo veel genensoorten met een antibiotica-resistentie in koeienmest een direct risico vormt. Wel vinden ze de ontdekking als een gegeven dat goed moet gemonitord.

Beheer
WP Admin