RundveeNieuws

Stof in stal bron van Q-koortsbacterie

Wageningen – De Q-koorts veroorzakende bacterie Coxiella burnetii komt in geitenstallen veel voor in neergedwarreld stof en kan zich daar jarenlang ophopen, en bewaard blijven. Het stof kan ook worden aangetoond in luchtmonsters, maar dan vooral bij bemonsteringsmethodes met een lage detectielimiet. Dit stelt een groep Wageningse onderzoekers vast na een aanvullend onderzoek in twee Nederlandse geitenstallen.

Het aanvullende onderzoek richtte zich met name op de meting van emissies in de zomerperiode. Bij eerder onderzoek was vooral de winterperiode onder de loep genomen.

Bij het laatste onderzoek bleek dat geen enkele meting van Staphylococcen-, E-coli- en Salmonellabacteriën in de lucht kon worden aangetoond. Entero-bacteriën konden alleen met een gevoelige meetmethode worden aangetoond. De Q-koortsbacterie Coxiella burnetii kon met name worden aangetoond met bemonsteringsmethoden met een lage detectielimiet.

Tevens bleek dat de jaaremissie van fijnstof met een aerodynamische diameter kleiner dan 10 micrometer (PM10) en waarin C. burnetii ook kan voorkomen, ruim een factor 2 hoger is dan eerder is aangetoond. Ook de gemeten jaaremissie voor ammoniak is iets hoger dan eerder gebleken. De geuremissie is echter beduidend lager, terwijl ook de uitstoot van lachgas minder is. De methaanemissie is juist weer iets groter.

De onderzoeksresultaten worden samen met andere gegevens gebruikt voor eventuele verdere aanpassing van de regels voor de melkgeitenhouderij.

Beheer
WP Admin