Rundveehouderij

Nieuws 10133 x bekeken 69 reacties

SP komt met wetsvoorstel weidegang

Den Haag – SP-Kamerlid Henk van Gerven komt met een wetsvoorstel waarmee melkveehouders verplicht worden de koeien te weiden. "Een koe hoort gewoon in de wei, en niet permanent op stal. Bovendien past het bij het Nederlandse landschap", vindt Van Gerven.

Op basis van CBS-cijfers blijkt dat 30 procent van de koeien jaarrond op stal staat. Dat is volgens Van Gerven al onwenselijk. Hij vreest dat door het verdwijnen van het melkquotum en de verwachte groei van de melkveehouderij nog meer koeien op stal blijven. "Als we niet willen dat de melkveehouderij in een nieuwe bio-industrie verandert, moeten we nu ingrijpen."

Van Gerven vindt dat zuivelbedrijven de boeren extra moeten betalen voor weidemelk. Dat gebeurt nu ook al, maar dat is niet wettelijk verankerd. Dat wil Van Gerven wel. Ook vindt de politicus dat bedrijven die de koeien op stal houden niet meer mogen uitbreiden. "Zelfs als maar een klein gedeelte van de boeren kiest voor permanent opstallen in megastallen, kunnen familiebedrijven weggeconcurreerd worden en komt de goede naam van de melkveesector in het geding. Om de reputatie van de sector, het dierenwelzijn van de koeien en het familiebedrijf te beschermen, moeten we nu ingrijpen. En niet pas als het kalf verdronken is", vindt Van Gerven.

Staatssecretaris Sharon Dijksma presenteerde in december haar plannen voor de toekomst van de melkveehouderij na het afschaffen van het melkquotum in 2015. Dijksma gaat voor een grondgebonden melkveehouderij. Dit sluit volgens haar aan bij andere ambities, zoals weidegang. "Weidende koeien kenmerken het Nederlandse cultuurlandschap. Ze maken de melkveehouderij zichtbaar", aldus Dijksma. Bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties hebben in het Convenant Weidegang vastgelegd dat de weidegang tenminste op het huidige niveau moet blijven. Volgens de Duurzame Zuivel Keten past 81,2 procent van de bedrijven een vorm van weidegang toe. Om dit niveau te behouden heeft de Nederlandse zuivelsector toegezegd zo nodig passende maatregelen te nemen, zoals een hogere financiële bonus (weidegangpremie) of een strafkorting voor bedrijven die niet voldoen en het geven van adviezen om weidegang toe te passen.

Laatste reacties

 • Hogman1

  Wees maar gerust , toeslag zal je niet krijgen strafkorting natuurlijk wel
  Kijk maar naar de varkens ,ongecastreerde beren moesten er komen en na een goed jaar krijg je een korting van 3 euro aan je b.llen.
  Ook koeien wordt een vanuit boven geregelde sector, spijtig dat je 7 dagen in een melkput moet staan ,3miljo3n aan grond en weet al wat niet meer heb en dan toch moet luisteren naar een stel onnozelen.

 • renault

  Ze kunnen wel van alles willen maar een boer met 500 of meer doet ze echt niet naar buiten dat is dan te veel werk denk ik dan

 • farmerbn

  Vroeger gingen de ambtenaren op de fiets naar kantoor en (fietsen) dat is onze cultuur. Ik stel voor dat de ambtenaren verplicht op de fiets naar hun werk gaan en dat de werkgever ze verplicht 120 dagen per jaar buiten in de openlucht (in weer en wind) moeten laten werken. In het begin krijgen ze een bonus maar na een tijdje alleen een boete als ze niet gehoorzamen. Kantoren die niet meewerken mogen niet uitbreiden maar wel ambtenaren saneren.

 • donkersmelkvee

  Makkelijk gesproken. Wie gaat een nieuwe ruilverkaveling organiseren en financieren? Niet iedereen heeft nl alle grond aand huis...

 • Baze

  Wat een achterhaalt zooitje is het daar in den Haag ... Ga zelf eens paar dagen of weken mee helpen op de boerderij... Dan piep je wel eens anders. O ja en krijgen we dan ook subsidie op onze koeien, of een boete omdat er te veel emissie op het land komt ...

  Geef ons een paar meer Marokkanen voor het werk, dan dat zij alleen maar het handje ophouden!!!

 • lithoijen

  Henk van Gerwen ,moet `ns' stage gaan lopen 'op `n hedendaags melkvee bedrijf ,om te weten waar hij over praat ..
  Als hij de conditie van de dieren zou kunnen beoordelen , en de koeien konden praten , zou hij er `n gezondere redenering op na houden , en niet de bedrijfsvoering willen terug draaien , zoals in de jaren 50.
  In geen enkele sector kan de klok worden terug gedraaid dus ook niet in de melkvee houderij !!!
  Schoenmaker blijf bij je leest

 • caravan

  Laten ze maar eens verplichten dat ouderen iedere dag naar buiten moeten/mogen...............

 • gambanar

  Geen probleem Nederland , indien er melk te kort is dan voeren we het gewoon in vanuit het buitenland waar wel voor moderne intensieve veehouderij gekozen wordt en waar men niet te maken heeft met emotionele , stemgerichte politiek waar de emotionele onwetende burger maar al te graag in trapt.' Een mooie groene weide met koetjes , een paar wilde bloemen en vlindertjes ' Morgen heeft men honger in EU , en geen geld meer om voedingsproducten te importeren , nadat alle productie binnen de EU stilgevallen is wegens een groen beleid

  Emiel Arron

 • Zippie

  Koeien in de wei?
  Om de hele dag ganzenstront te vreten?
  Ook een probleem dat met name mede is ontstaan door de denkwijze van politici zoals die SP'er van Gerwe!

 • koestal

  Goedkope retoriek Van Gerven ,laat hij eerst maar wat doen voor al die mensen die bij de voedselbank moeten leuren ,die in feite zijn doelgroep zijn.Daar bereikt hij ook niets,dit is een goedkope afleidingsmanoeuvre voor hem !

 • alco1

  Asielzoekers moeten voor integratie tests afleggen. Ik weet zeker dat van Gerwen onmiddellijk terug gestuurd zou worden voor een landbouw test.

 • koestal

  Hij laat al die arme mensen maar bij de voedselbank grazen,doe daar iets voor Van Gerven !!!!!!dat is jouw doelgroep !

 • joannes

  Allemaal Politiek: stemmers winnen onder de leken uit de Stadt die, op zondag wanneer ze een dagje uit gaan, koeien in de wei willen zien in plaats van vlakke grasvelden. De redenering zal zijn: Wat heb ik te verliezen, er is geen boer die op me stemt, en ik kan alleen maar winnen, de foto en de aandacht, met een standpunt wat tegen de draad is. Politiek heeft maar één belang: zoveel mogelijk stemmers om te bepalen waar de centen heen gaan. Nu in dat opzicht doen ze het goed. Al is het absoluut niet in het Boeren of Koeien belang.

 • j.verstraten1

  Hij vind dat zuivelbedrijven meer moeten betalen voor weidemelk, dat moet dan de consument zijn. Anders gaat het bij de melkveehouderij hetzelfde als met de kip. Die moet kunnen scharrelen maar vervolgens blijven we batterij eieren importeren omdat dat door de WTO afspraken niet tegengehouden kan worden.

 • japke33

  echt weer een man van de praktijk!!

 • Trot

  dit is weer een van nederlands communisme matregels

 • sjaakbea

  De reacties tot nu toe zijn net zo ongenuanceerd als het verhaal van Henk van Gerven. Ten eerste, hoezo is weiden ouderwets. Zelf hebben we met de ervaringen van een aantal studieclubs over weiden een systeem gevonden om ruim 2 mln kg. melk te produceren op een huiskavel van 37 ha. Zonder enig probleem gaan we ruim over de 120 dagen 6 uur heen. Daarnaast zie ik ook veel andere bedrijven die op een moderne manier weiden. Moderne bedrijfsvoering zit niet in weiden of opstallen!
  Verder wil ik wel stellen dat de collega's die weiden meer oog hebben voor hun klant. Eerste vraag bij een excursie met burgers is altijd: 'Gaan de koeien in de zomer ook naar het land? '
  Als we willen voorkomen dat de wens van dit SP Kamerlid uitkomt is mijn tip om vast te beginnen met de pinken te weiden. Dan blijven we in ieder geval boven de 81% weidende bedrijven. Zakken we daar structureel onder word de keus gewoon dierrechten of verplicht weiden.
  Sjaak van Essen

 • donkersmelkvee

  Laat die vent zelf het goede voorbeeld geven en zelf een melkveebedrijf opstarten.

  'Weidende koeien kenmerken het Nederlandse Cultuurlandschap'

  DAT KAN WEL ZIJN MAAR DAN MOETEN JULLIE NIET ALLE LANDBOUWGROND INPIKKEN VOOR DIE MUGGENKWEKERIJ EN ANDER NATUURSCHROOT!

 • donkersmelkvee

  Beste Sjaak,

  Hoe ga je dat doen als je maar 6 ha huiskavel hebt?

  Ik heb zelf de droge koeien buiten met de hoogdrachtige pinken. Omdat het nut heeft en in mijn bedrijf past. Weidegang voor m'n melkvee is niet te doen als je de grond niet aan huis hebt. Vandaar mijn vraag: Wie gaat er een nieuwe ruilverkaveling organiseren en financieren?

 • Jongman

  Natuurgrond weer terug naar de boer en ambtenaren verpilicht op de fiets naar het werk. Van Gerve verplicht vrijwilligerswerk bij de voedselbank en zijn salaris terug naar Jan Modaal niveau. Dan mag hij meepraten!!!

 • sjaakbea

  @donkersmelkvee.
  Juist voor bedrijven zoals jij hoop ik dat de bedrijven die wel kunnen weiden dat zoveel mogelijk doen. Als we maar boven die 81% blijven kunnen bedrijven waar het echt niet kan gewoon opstallen.
  Een deel van mijn kritiek op eerdere reacties is ook de suggestie dat opstallen modern is en weiden ouderwets. Zo simpel is de verdeling niet.
  Sjaak van Essen

 • pinkeltje

  Ik vind dat de grootwinkelbedrijven alleen nog een nieuwe winkel mogen openen wanneer die niet groter is dan 150 vierkante meter. Zo houdt je namelijk de kleine winkeliers in stand en dat hoort bij het Nederlandse beeld van dorpen en binnensteden.

 • hblom

  met voorstel wil de sp de verdwenen kolchozen weer proberen terug te halen. Het milieu en mensenrechten argument en brengt ons steeds dichter bij de communistische idealen van de centraal geleide economie zoals Rusland die had. de linkse kliek heeft niet voor niets zeer veel kritiek op Poetin. ik schrijf dit stukje nog wel, maar ik vraag me af, hoe lang

 • W Geverink

  Zij die betalen bepalen is het toch? Volgens mij is het zo dat als je bedrijfstoeslagen, inkomensteun en dergelijke ontvangt je gewoon op de loonlijst staat van de gemeenschap.

 • agri2

  Als weidegang verplicht is hoeven afnemers geen toeslag meer te betalen, en als de toeslag verplicht wordt gaat de basisprijs voor de melk gewoon omlaag. Laat weidegang gewoon vrijwillig zijn dan kunnen ondernemers zich ermee onderscheiden.

 • cornelis 22

  Weide premie per direct naar dubbeltje per liter ,Stalin ik bedoel de SP betaalt. Wie niet meedoet blootsvoets naar Siberie. (Stalin is die massamoordenaar uit de vorige eeuw die bij de oprichting van de SP op een grote poster aan de muur hing.)

 • de beul

  waar lopen die 81% koeien dan???? ik zie ze niet!!!! is een pure gissing.

 • de eik

  Wat een ziekelijk mannetje is dat (zit zeker thuis onder de keukentafel)

 • Tiny1946

  Die ambtenaren weten niet waar ze over praten, daarom zijn die open dagen zo fout .Buiten houden die burgers je weet niet wie er op het erf komt!!!Deuren dicht houden.

 • boer-gerrit

  Melkveehouders kunnen zelf wel aanvoelen of de markt weidegang noodzakelijk acht en daarop actie ondernemen. Met dit voorstel van van Gerven geeft hij precies aan waar hij bang voor is namelijk het verdwijnen van het cultuurlandschap. Maar door de inzet van politicus van Gerven is al veel goeds verdwenen zoals een streekziekenhuis in zijn woonplaats en de nertsenhouderij op termijn uit Nederland.
  Zaken als een verdienmodel en werkgelegenheid zijn voor hem niet belangrijk, want hij gelooft in emotie.
  Om met wetsvoorstellen een rem op bedrijfsontwikkeling te zetten, wat met emoties is onderbouwd, is in deze tijd wel het laatste waar Nederland BV op zit te wachten.

 • alco1

  Een democratie is een voorrecht, maar hiermee hebben niksnutten net zoveel te vertellen als direct betrokkenen. Dit wordt dus de weg naar armoede.

 • melkveehouder .

  Wat een hoop gekwek. Van beide kanten trouwens. Geachte heer van Gerven, leg in uw wetsvoorstel vast dat bedrijven die de koeien doen weiden minimaal 5 eurocent (liever nog 10 cent) per liter extra dienen te ontvangen ten opzichte van bedrijven die de koeien jaarrond op stal hebben. U zult zich verbazen hoeveel koeien na bekrachtiging van dit wetsvoorstel buiten zullen lopen.
  Het is heel simpel; ' liever minder (vee) voor meer (inkomen), dan meer (vee) voor minder (inkomen)' Collegae, schiet me lek, vooral diegenen die voor mij reageerden!

 • T. Dekker

  Zou deze meneer Henk van Gerwen wel erg in de verschillen hebben met de melkveehouderij van gisteren t.o.v. vandaag? Men wilt in de omgeving als de Alblasserwaard, Krimpenerwaard etc., een open polderlandschap, zonder bomen. Inmiddels zijn daarom ook de meeste bomen uit de weiden verdwenen. Maar deze bomen doen juist dienst als verkoeling wanneer de zon de hele dag brandend heet op de ruggen van de koeien schijnt. Waar gaan deze koeien tijdens hun weidegang heen als het zomers warm wordt? De positieve kant is dat deze actie veel arbeidsplaatsen voor de brandweer verschaft om al die koeien uit de sloot te trekken.
  Als de hele kudde verplicht moet weiden, hoeveel wintervoedsel van de reeds schaarse hectaren wordt dan onnodig stukgelopen?

 • johannetje

  Dit wetsvoorstel zal het waarschijnlijk niet halen, maar het is wel een signaal naar de veehouderij toe. Melkveehouders, pas op uw zaak, het imago is nu nog goed, voor je het weet beland je in de zelfde situatie als de intensieve veehouderij. De praktische invulling is inderdaad vaak niet eenvoudig, maar schamper zulke signalen niet weg als zijnde onzin. Er zit een diepere gedachte achter, die sluimert bij de burger.

 • koster

  voor een best wel grote groep burgers is weidegang belangrijk. Ik vind ook dat een koe in de wei hoort, maar of dat moet is iets anders. Wel is volgens mij elk bedrijf in staat om een deel van het vee een deel van het jaar te weiden

 • frl

  81% dat aan enige vorm van weidegang doet,is het % bedrijven niet % melkkoeien.Met de komende jaren de stoppers (veelal de weiders ) komt dat niet goed.Ik denk altijd maar zo WAAROM ZOU EEN KOE EEN RUWE TONG HEBBEN.

 • alco1

  Weidegang bij wet verplichten heeft tot gevolg dat er wel meer koeien in de wei te zien zijn. Premie verhogen wordt ook genoemd, maar waar moet dat door betaald worden. Als weidegang producten in de schappen en voor export een hogere waarde vertegenwoordigen is er niets aan de hand, maar zo is de tendens niet. Dan moet het betaald worden door de opstallers. Als deze groep dit moet betalen zullen zij het loodje leggen, omdat de verhouding ong. 20/80 zal zijn en/of de weidegangpremie zal evenredig laag moeten zijn.
  Het gevolg zal zijn dat de veehouderij in Nederland verdwijnt doordat de consument het goedkopere uit het buitenland uit de schappen haalt.

 • no-profile-image

  cross

  Als een boer zijn vee niet in de wei doet zal daar wel een reden voor zijn. Ik herplaats honden bij boeren en mijn buren van mijn land zijn ook boeren. Ik heb boeren meegemaakt waar de koeien alleen 's-nachts de wei in gingen vanwege de vliegen en de boer waar mijn veulens en vutters liepen deed dat ook mn in augustus tijd vd horsels. Andere boeren zitten op drassige grond met veel koeien en voor hen zijn loopstallen rendabel en minder intensief. Ik zou wensen dat SP zich druk maakte om proef- en broodfokdieren of paarden die eenzaam 24/7 in een hokje staan waar ze hun kont niet kunnen keren. Sprak recent een boer die weggepest wordt en uren kon vertellen over zijn varkens die buiten op strol liepen en niet op roosters, afval van restaurants ed aten en binnen 10 min. in het waren. Nu reizen de dieren 3 dagen levend zonder eten en drinken onder de stress en is een bedrijf met een paar honderd stuks vee niet meer rendabel. Overheid maakt regels die niet werken voor de boer en zelf houdt de oveheid zich aan geen enkele regel. Ambtenaren vergaderen jarenlang met volken tegelijk over zaken waar ze geen verstand van hebben en die boeren en diens bedrijf kapot maken en dus ook nederland. Zie Micha Kat & Haagse Complot.

 • minasblunders1

  Alco, je vergeet in je verhaal wel even dat de weidegangboeren (veelal de kleinere/ extensievere boeren) ook opdraaien voor de niet onaanzienlijke kwantumtoeslagen voor de grote (veelal intensieve) bedrijven.

 • flying frans

  vroeger is de mens ook op de wereld gezet van lekker buiten wonen,
  jagen en genieten van de natuur!! Nu woont al een zeer groot gedeelte van het mensdom al jaren in flats!! De flats worden hoger en kleiner, en het slimste is: Er worden ook nog een zooi huisdieren bij in gedrukt!!
  En dat is normaal ?? Nee, als je dan hier aan denkt, kun je toch maar
  beter koe zijn.

 • pinkeltje

  You get what ypu pay. Moeilijker is het niet.

 • alco1

  Kwantumtoeslagen worden berekend naar verhouding in de vergelijking met het kosten plaatje. Een tank ergens leeghalen waarbij de truck in één keer vol is, is veel goedkoper dan van hot naar her rijden voor een volle tank. Daarbij hoeft er maar één monster onderzocht worden en één afrekening opgemaakt worden en ga zo maar door.

 • ...............

  Ik kom met een voorstel om alleen mensen op de kieslijst te zetten die verstand van zaken hebben en in ieder geval nog nooit een uitkering getrokken hebben. Dan kan de Tweede Kamer wel eens veels te groot worden.

 • Fermer

  Als ik de reacties #37 en #39 lees, dan lijkt het einde voor de Nederlandse veehouderij inderdaad bijna nabij te zijn op deze manier. De consument bepaalt op het laatst toch wat er verkocht wordt en wie daardoor bestaansrecht heeft, hoe mooi de politiek het ook bedenkt.
  Kijk maar naar de nerstenhouderij, die straks gaat verdwijnen, niet omdat de klant geen bont meer koopt, maar omdat Nederland voor de buhne zo goed bezig wil lijken te zijn. Evenals de kooieieren die Nederland zo binnen mogen komen, terwijl wij ze op deze manier niet meer produceren mogen.
  Onze kostprijs wordt/is te hoog om daar tegen te concurreren.
  Lang leve de politiek, dag boer.
  Hoe hard we hier ook onze meningen verkondigen, we lijken toch altijd aan het kortste eind te trekken. Onze belangenbehartigers (als ze dat al zijn)ook.
  Als de kostprijs te hoog wordt voor een bestaansmarge, zijn we straks grotendeels in dienst van de banken en de dwingende overheid.
  Als we de leveringen een tijdje konden stoppen, zou dit een groot signaal zijn, maar die vrijheid hebben de meesten niet (meer), of willen dit niet. Het einde nabij?

 • donkersmelkvee

  Ik heb er als opstaller geen problemen met een vergoeding voor weidegang maar dan liever een per dier dan per liter want dat is namelijk wat beeldbepalend is.

 • rmw

  Willen jullie meer of minder nietszeggende kamerleden.....?
  Het is toch droevig dat zo'n snuiter ook nog een riant loon opstrijkt. Anders is het altijd Europa waar een hoop onzin vandaan komt, maar in Brussel is weidegang geen issue. Ik zag op de telegraaf site de laatste weken nogal wat koeien op snelwegen rondlopen? Krijg je daar ook toeslag voor? Maar nee hoor, koeien doe je zo ff naar buiten, deuren los en rennen maar.... stelt allemaal niks voor. Misschien kan in het vervolg de SP achterban komen helpen met afrasteren en uitlaten? Ach laten we dat maar niet doen, weet wel zeker dat je aan die werkschuwe hand op houders niks hebt, maar dat geld voor die hele linkse kliek!

 • Koen Franken

  Men moet weidegang koppelen aan de melkpremie welke men vanuit Brussel ontvangt , dan kan iedereen zelf zijn keuze maken

 • Barneveldsei

  Een koe op stal lijkt op een kooi kip, deze komt ook niet buiten. Als deze los loopt buiten krijgen we een toeslag. Maar het voer kun je er niet van betalen.

 • landboer

  De vraag is natuurlijk eerst nog of er een kamermeerderheid voor is anders maken jullie je allemaal voor niks druk!

 • koestal

  Er komen elk dag op Schiphol vliegtuigen met Chinezen aan om hier in Nederland te kijken of er weidegang wordt toegepast

 • donkersmelkvee

  landboer, er zijn tegenwoordig veel politici in de tweede kamer die niks met de agrarische secor op hebben dus ieder LEUK LINKS plan wordt gehonoreerd. Ik zou een stemming dus niet zomaar aandurven.

 • poldes

  De kolchozen in de DDR voor de val van de muur in 1989 ontvingen voor een liter melk al 1,41 Pfenning.
  op dit forum noemt men de SP het oude socialistische systeem.
  Die melkprijs hebben wij nog lang niet.
  De SP spreekt zich als enige in Nederland uit ;dat de uitbetaalprijs hoger moet.als wij aan grondgebonden melkveehouderij moeten doen.
  nzo en lto willen ook weidemelk, verplichten; maar betalen nog liever minder dan de wereldmarktprijs.

 • Fermer

  Of er nou een kamermeerderheid voor is of niet, of het doorgaat of niet, alleen al dat ze zoiets kunnen voorstellen en de macht vanuit onkunde hebben, laat zien dat er aan alle kanten met de boeren gesold kan worden. Dit is waarschijnlijk nog maar het begin, het gaat niet om ons boeren en ook niet om de gewone man, maar zodat het rode pluche en de top van ons bedrijfsleven, ons laat zien dat ze ons in alle bochten kan laten wringen die ze willen. Zolang we dat toelaten, gedwongen door de broodnodige subsidies, blijven we hun speeltje, en is het eind nog lang niet in zicht.

 • alco1

  @Poldes. Jouw reactie lezende is dat nou precies de reden waarom de SP steeds meer stemmers krijgt. Veel beloven, maar de grote vraag is. Kan het ook. Laten we eerst maar eens zorgen dat we in de concurrentie strijd hetzelfde speelveld hebben. En als het aan de SP ligt, zal dat zeker niet het geval zijn. Maar goed, dat is politiek en er trappen heel veel stemmers in.

 • agratax2

  SP is voor Geleide Economie blijkt uit dit voorstel. Hoe wil je de koper op een vrije markt dwingen om voor Weide melk meer te betalen dan voor stal melk? Het zal voor de SP geen punt zijn, zij gaan eenvoudig dit bedrag betalen door geld bij te drukken. Doen ze dit niet verkopen onze vehouders geen liter melk en kilo zuivel meer op de markt. Den Haag eindelijk gelukkig, alle koeboeren weg, mest probleem opgelost en alle ruimte voor grootte grazers. SP ook blij alle Nederlanders gelijk, Hartstikke arm.

 • pinkeltje

  Allemaal geleuter van niks. Vandaag in het nieuws 'steeds meer mensen hebben moeite de hypotheek te betalen. Wel is de toename van het aantal minder scherp dan tot voor kort'. De SP zit mooi te praten maar het is gewoon de markt die bepaalt wat er gaat gebeuren. En er is een behoorlijk grote groep van mensen die graag zoe goedkoop mogelijk aan het eten blijft. Koetjes in de wei of niet. Voorlopig blijven er nog wel genoeg koeien in de wei. De toerist ziet toch geen verschil tussen een droge koe, een vaars of wat dan ook. Dus als er her en der maar wat loopt voor de stoffering van het landschap tussen de molens en de tulpen dan zijn we gered. Na de fietstocht lekker naar de Lidl goedkoop boodschapjes halen en alle problemen zijn weer opgelost.

 • Ed Buijs

  Ik vind de motivatie van van Gerven sterk. hij wil de familiestructuur van de Nederlandse veehouderij beschermen. Wie is het hier mee oneens? Misschien is zijn oplossing voor verbetering vatbaar. Niemand betwist dat de 2% boeren in Nederland meer vansterdan hebben van landbouw dan de meeste van de andere 98%. Let wel even op die verhouding. Zonder licence to operate doet die 2% in een democratie niets.
  Compliment voor 'iemand' en donkermelkvee die suggesties doen.

  Pinkeltje, het beleid dat jij voorstaat voor winkels bestaat al decenia in Nederland in een iets reeelere vorm. Daarom zijn er zo weinig weidewinkels in Nederland. Ik geloof niet dat iemand deze regels ooit in verband heeft gebracht met het gedachtegoed van Marx.

 • agratax2

  Ed Buys. Hoe weet je zo zeker dat Gerben zijn voorstel het familie bedrijf in Nederland beschermd? Weet jij ook of Gerben (SP) de landbouw in Nederland wenst te houden? Of is de SP uit op het binnen halen van de cente van de laatste bedrijfstak in Nederland die geld maakt uit water, lucht en grond? Ik blijf er bij dat als onze afnemers niet van plan zijn meer geld te betalen voor weidemelk dan voor stalmelk dan is de veehouderij snel ten einde ookal zijn Gerben (SP) zijn bedoelingen nog zo nobel.

 • Fermer

  Ik denk dat het de SP alleen te doen is om stemmen te winnen. Als ze het familiebedrijf niet wilden laten verdwijnen hadden ze kansen genoeg gehad hiervoor. Eerst komt de politiek met allemaal niet-concurrerende maatregelen voor de Nederlandse veehouderij, waardoor de boer als antwoord hierop en gestuurd door 'goedbedoelde' adviezen van banken en andere belanghebbende adviseurs, dacht door schaalvergroting de kostprijs te kunnen verlagen, dat nu eerder ook kostprijsverhogend blijkt te werken. De politiek heeft iets in gang gezet, samen met de banken, waarvan de consequenties maar half doordacht zijn, met als bijkomend gevolg dat er minder koeien en de weide dreigen te komen. Dat wil de burger niet. Nu zegt de heer Gerben dat de goede naam van de melkveesector hierdoor in gevaar komt. Als er één sector is die altijd wil laten zien het beste jongentje van de klas te zijn, is het wel de landbouwsector. Deze zorgt tevens voor de nodige werkgelegenheid en houdt voor een groot gedeelte de Nederlandse economie gaande. Ik ben het dan ook eens met @argatax1, dat als er niet betaalt wordt voor extra's, dit ons als sector de das om doet. Daarnaast produceren we niet alleen voor de binnenlandse markt, maar ook voor de buitenlandse markt en die is lang niet zo kapitaalkrachtig als ze ons willen doen geloven. Dan kun je nog zo'n mooi en onderscheidend product hebben, er moet echter wel een marge voor de boer overblijven aan het einde.

 • joannes

  @Ed Buijs, dat ¨familie bedrijf¨ argument is misleidend. Dat is ¨het zand¨ wat hij in de ogen strooit omdat het bij iedereen ¨platte land en de stad¨ vooral sociaal klinkt. Het probleem is dat de marges zo schraal zijn in het boeren bedrijf en de werkomstandigheden zo fysiek dat aan schaalvergroting en automatisering gedaan moet worden om een inkomen en betere werkomstandigheden te borgen. Een route die in andere beroepen ook loopt maar in het boeren bedrijf consequenties heeft voor boer, vee en het landschap. Die Henk van Gerven geeft dus onmogelijke oplossingen met klinkende ¨one liners¨ om maar vooral de aandacht en politieke aandacht te krijgen die hij jammer genoeg met misleiding krijgt, zo blijkt ook uit jouw reactie. Hij bewijst maar weer dat integriteit vooral bij Politicy weinig betekent!

 • Ed Buijs

  Hoi Agratax Emmerei en Johannes, bedankt voor jullie bijdragen. Ik heb wel een paar vragen:
  1) welk belang zou een politieke partij hebben bij het dooddrukken van de landbouw?
  2) zou het geen goede aanvulling op het voostel zijn om voor weidemelk inderdaad iets meer geld te vragen?
  3) Als de marges zo schraal zijn waarom wordt er dan gretig geinvesteerd in melkveehouderij in afwachting van het afschaffen van de quota?
  4) de regels die over de landbouw zijn afgeroepen zijn nergens goed voor?

 • Fermer

  @Ed Buijs, om te proberen je vragen te beantwoorden vanuit mijn visie:
  1)volgens mij denken politieke partijen erg op de korte termijn. Veel extra regelgeving brengt geld in het laatje voor de economie om dit te realiseren.
  2)lijkt me een noodzaak/vanzelfsprekendheid, maar je krijgt niet altijd wat je vraagt of recht op hebt.
  3)je moet het andersom zien; omdat de marges zo schraal zijn denkt men door te investeren in schaalvergroting deze marges te kunnen optimaliseren, ik denk van niet.
  4)om met elkaar; boeren, burger en buitenlui met elkaar samen te leven heb je regels nodig, gemaakt a.h.v. afspraken vanuit een democratie. Tot zover goed, maar als er geregeerd wordt vanuit onkunde en de boer in Nederland zijn concurerende positie ziet afnemen waardoor zijn bestaansrecht in het geding komt, is het einde verhaal.

 • nitevd1

  Natuurlijk doet van Gerwen dit voorstel uit politiek belang. Zijn achterban (ook melkdrinkers) en ook die van PvdA, GroenLinks, D66, VVD en noem maar op is deels bevreesd dat uiteindelijk alle koeien in Nederland altijd binnen zullen staan.
  Tussen de letters kun je lezen dat het deze partijen niet te doen is om alle koeien buiten te krijgen maar om een trendbreuk.
  Het zal wellicht nooit zover komen dat weidegang wettelijk verplicht wordt want zelfs de SP kent de praktische bezwaren.
  Desalniettemin is het verstandig om niet nu af te geven op van Gerven maar juist zelf aan de bal te blijven.
  Heb je een met gegronde reden een keuze gemaakt voor opstallen, dan is dat prima, maar jaag dan desnoods wat droge koeien en/of pinken in een strategisch liggende wei. Al jaag je maar een kleine fractie van je vee naar buiten, je zult merken dat dit goodwill kweekt bij buurt-/dorpsgenoten (consumenten) die uiteindelijk toch je lot bepalen. Uiteindelijk valt het dubbeltje onze kant op en kan zodoende de bemoeizucht beperkt blijven. • joannes

  Beste @Ed Buijs hierbij directe antwoorden op je vragen:
  1) je vraag is al suggestief geformuleerd om de lezers naar één richting of doel te laten denken! De Politiek zoals in een Democratie bedreven heeft geleerd en is geprofessionaliseerd. Landbouw dooddrukken is een einddoel wat nooit legitiem en daarmee ridiculus voor elke lezer. De SP is het om die overige kiezers te doen, die aan zich te binden en dat doen ze door een kleine groep zogenaamde grondbezitters en ondernemers aan te vallen en niets meer. De aanval voor populisme!
  2.) volledig mee eens! meer waarde voor meer geld! Maar laat het een economisch bedrjfs model zijn waarin boeren zich kunnen handhaven!
  3.) gretig investeren is voor velen een vlucht vooruit om én fysiek door te kunnen gaan én voldoende arbeids inkomen te blijven genereren met de smalle marges. Vergeet niet dat er hoge hypotheken genomen worden met die, tot op heden, verleidelijke lage rentes op toekomstige inkomsten die niet gegarandeerd worden. Alles gepromoot door de Politiek voor werkgelegenheid!
  4.) foute regels zijn fout. Voor de Maatschappij en voor Boeren! Wie denkt van Gerven dat hij is om met ondeskundigheid te laten regelen?

 • Broes

  Goede punten Ed; maar dan?
  Dan nog hebben veel van onze collega's geen enkel besef welke goodwill ze verspelen als ze hun koeien op doodgespoten weiland laten grazen. Ook al is dat wettelijk toegestaan; de consument accepteert dat niet.

 • Khalid en zijn maten

  Zo te lezen vinden de nederlandse melkveehouders het idee van de SP maar niks,werken tegen kostprijs of met iets marge komt vandaag de dag in de ander sectoren van de Landbouw ook al voor .Betekent dat je op andere dingen binnen je bedrijf moet gaan besparen... Dan maar geen nieuwe machines en tractoren om mee op het land te spelen,de loonwerker kan het sowieso sneller en efficiënter,en word er tevens geld be(ge) spaard. Er zullen dan ook wel een aantal melkveehouders opnieuw moeten leren een deugdelijke afrastering te zetten in plaats van 1 draadje en rantsoenpaaltjes. Op die manier krijg je als melkveehouder ook weer meer echte frisse lucht in plaats van frisse lucht uit de airco in de trekker cabine..

 • landboer

  Volgens mij is khalid erg jaloers op de trekker rijdende melkveehouder want hij komt elke keer met het zelfde verhaaltje..

 • Khalid en zijn maten

  @ landboer,nee hoor absoluut niet! Ik ben ruim 10 jaar herdsmanager geweest in het buitenland,en dag in dag uit met de dieren werken is veel mooier dan op een trekker rond hobbelen! Helaas kan ik dat werk niet meer doen vanwege bepaalde lichamelijke ongemakken. Je koeien zorgen ervoor dat je euro's krijgt om met de trekker te kunnen spelen,maar die euro's kun je ook besteden om het leven van de dieren
  nog aangenamer te maken!

 • wienbemelmans

  ALS JE NERGENS VOORDEUGD WORDT JE AMTENAAR IN NEDERLAND.

Laad alle reacties (65)

Of registreer je om te kunnen reageren.