RundveeNieuws

Paniekverkopen drukken kaasmarkt

Doetinchem – De prijs voor foliekaas is in de voorbije weken keihard naar beneden gegaan. Volgens de laatste berichten zijn al partijen foliekaas voor €2,40 tot €2,50 per kilo van de hand gedaan.

Daarmee heeft de notering sinds de piek begin november vorig jaar zo’n 36 procent aan waarde verloren. Het einde van de prijsdaling is bovendien nog niet in zicht.

De vermelde prijzen liggen bovendien dichter in de buurt van het prijsdal in 2008/2009, toen foliekaas €2,00 tot €2,10 per kilo noteerde dan bij het langjarige gemiddelde van de foliekaasprijs.

De sterke daling van de notering wordt veroorzaakt door meerdere factoren, zoals de zeer hoge melkaanvoer in Noordwest-Europa en de verwerkingsproblemen bij een aantal grote melkpoederfabrikanten, maar de voornaamste oorzaak is de malaise op de grote Russische markt. Vorig jaar werd eerst de Duitse kaasindustrie getroffen door Russische invoerbeperkingen. In enkele stappen ging Rusland nagenoeg helemaal dicht voor de Duitse zuivel. Daardoor bleef veel Duitse kaas noodgedwongen op de Europese markt. Via een omweg ging het soms alsnog naar Rusland.

Met het oplopen van de politieke spanningen rond Oekraïne draaide Rusland een aantal Europese exporteurs de duimschroeven verder aan, maar ook daalde de koers van de Russische roebel. Die kelderde zo ver dat de Russische koopkracht serieus werd aangetast, dus minder konden kopen. Bovendien moesten diverse exporteurs flinke verliezen nemen op hun exportcontracten, tenzij de het risico daarop hadden ingedekt.

Mogelijk komt de prijsdaling op de kaasmarkt tot stilstand als de melkaanvoer weer iets daalt en/of als de verwerkingscapaciteit bij de poedermakers toeneemt. De melkpoederprijzen zijn nog relatief goed gebleven. Veel hangt echter ook af van de Russische markt. Gaat die tijdelijk of voor langere tijd dicht, zoals velen vrezen, dan is het leed op de kaasmarkt nog niet geleden.

De vrees voor dit scenario speelt ook een rol bij de snelle kaasprijsdaling van dit moment. Producenten en handelaren proberen versneld van hun oplopende voorraden af te komen, nu het nog kan. Dat dit nu geld kost, wordt dan meer voor lief genomen. Beter nu kortdurende pijn (hopelijk) dan later zeurende pijn.

Russische markt

Rusland was vorig jaar de derde exportmarkt voor Nederlandse kaas, na Duitsland en Frankrijk. Bovendien was het een snel groeiende markt. In 2013 werd volgens gegevens van het Productschap Zuivel ruim 61.000 ton kaas naar Rusland verkocht met een waarde van meer dan 231 miljoen euro. In 2012 bedroeg de uitvoer naar Rusland nog 39.000 ton, met een waarde van 142 miljoen euro. Ook voor andere zuivelproducten zoals boterolie en melkpoeders is Rusland een belangrijke markt.

Beheer
WP Admin