RundveeNieuws

Mogelijk rol rietzwenkgras bij droogte

Gent – Universiteit Gent onderzoekt de mogelijkheden van het gebruik van rietzwenkgras in de veehouderij.

Reden hiervoor is de verwachting dat veehouders door klimaatsverandering in de toekomst vaker met droogte geconfronteerd worden. De universiteit kijkt met name naar het potentieel van rietzwenkgrassen voor de West-Europese landbouw.

Uit het onderzoek blijkt dat rietzwenkgras onder gunstige groeiomstandigheden gemiddeld 20 procent meer opbrengt dan Engels raaigras. Bovendien kunnen deze grote opbrengsten jaren aanhouden. In droge perioden stijgt het opbrengstverschil zelfs tot 60 procent.

Belangrijke nadelen verbonden aan rietzwenkgras zijn een lage voedingswaarde en de niet-smakelijkheid voor dieren. Dit resulteert in een lage melk- of vleesproductie. Wetenschappers hebben daarom een veredelingsprogramma opgestart voor rietzwenkgras dat aangepast is aan westerse landbouwpraktijken. Uiteindelijk zijn vier zachtbladige planten geselecteerd met een uitstekende groei en gezondheid. Zachtheid van de bladeren is van belang omdat dieren het rietzwenkgras vaak minder graag eten door de soms erg ruwe bladeren. De vier planten werden met elkaar gekruist en liggen aan de basis van een nieuwe rietzwenkgraspopulatie. Uit deze populatie vloeit het ras Femelle voort. Indien dit ras slaagt voor de officiële tests, kunnen landbouwers het ras vanaf 2016 uitzaaien.

Beheer
WP Admin