RundveeNieuws

Mineralenadvies bekomt melkveehouder slecht

Leeuwarden – Een bureau dat melkveehouders adviseert over gebruik van extra voedingsmineralen voor melkvee, is ernstig tekort geschoten tegenover een Friese maatschap.

Die zag in 2006 en 2007 de melkkoeien omvallen als gevolg van een overdosering van meerdere mineralen/sporenelementen, zoals koper, kopersulfaat, kobalt en selenium.

Dit blijkt uit een tussenuitspraak in een hoger beroep bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Het adviesbureau heeft volgens een getuige-deskundige niet professioneel gehandeld en is volgens de rechter ook tekortgeschoten in de zorgplicht tegenover de maatschap. De maatschap is ook niet in alle opzichten vrij te pleiten, omdat die eerder aan de bel had moeten trekken over de vastgestelde problemen, meent de rechter. De rechter geeft beide partijen daarom een laatste kans om nog een aantal geschilpunten op te lossen, alvorens een definitief vonnis wordt uitgesproken.

De Friese maatschap werkte al sinds 2001 met het adviesbureau uit Lemelerveld. Oogmerk daarbij was de productiviteit van het melkvee verder te kunnen verhogen. In 2006 ontstonden echter problemen. Diverse koeien werden ziek, vielen uit en een aantal stierf. Uit onderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren kwam het beeld naar voren dat gedurende lange tijd een overmaat aan mineralen was verstrekt en dat er sprake geweest moest zijn van een chronische kopervergiftiging. Dat strookt met het relaas, zoals dat ook bij de vijf eerdere rechtszaken over dezelfde kwestie was gedaan.

Na de eerste problemen stelde het adviesbureau voor om de mineralengift verder te verhogen. Niet op basis van onderzoek, maar na een beoordeling van het vee op zicht. Een adviseur van het bureau dacht dat het vee leed aan een tekort in plaats van een te veel aan sporenelementen. Daarbij ging het uit van (hogere) Amerikaanse normen. Dit leidde tot nog grotere problemen. Toen eind 2006 gestopt werd met het toedienen van de mineralen, verdwenen de problemen.

Een getuige-deskundige van bureau Voer Raad in Groenekan stelt dat veehouders zeer voorzichtig moeten zijn met het geven van extra doses mineralen, met name kopersulfaat en seleen. Ook stelt hij dat wel in beeld is wat de gevaren zijn van enkelvoudige mineralen, maar niet wat het risico is van mineralencocktails. Dit is nagenoeg niet onderzocht.

Beheer
WP Admin