Rundveehouderij

Nieuws 1792 x bekeken 4 reacties

'Kwart kalverhouders heeft betalingsproblemen'

Zwolle - Ongeveer een kwart van de vleeskalverhouders heeft moeite alle rekeningen te betalen.

Vooral jonge ondernemers die pas een bedrijf hebben overgenomen en ondernemers die pas hebben geïnvesteerd, hebben het zwaar.

Dit constateert klantbeheerder Eric Beindorff van Alfa Accountants. Een oplossing voor dit probleem is niet zomaar gevonden, aldus Beindorff. "Banken constateren dat 20 tot 30 procent van de bedrijven zal moeten stoppen in de komende jaren." Verder oprekken van de financiële ruimte is uiterst lastig.

De problemen zijn een rechtstreeks gevolg van de moeilijke situatie waarin met name de blankvleessector de laatste jaren terecht is gekomen.

De afzet van blank kalfsvlees is over een reeks van jaren fors gekrompen op traditionele markten. In Zuid-Europa met ongeveer een kwart. Doordat de integraties minder blankvlees kunnen verkopen en rosévlees minder opbrengt, hebben de integraties de periodes met leegstand opgerekt, tot wel tien weken, en de contracten met kalverhouders uitgekleed. Zo worden in contracten (voor blankvleesbedrijven) vaak geen vergoedingen meer gegeven voor ruwvoer. Dit zorgt ervoor dat met name de blankvlees-bedrijven interen op hun vermogen en dat het water hen steeds meer aan de lippen staat. De afbouw van de Europese toeslagen maakt het perspectief voor hen alleen nog maar lastiger.

De rosékalverhouders hebben het ook moeilijk, maar bij hen is dat niet altijd direct in de portemonnee voelbaar. Daar lopen vooral de schulden aan voerleveranciers en handelaren op.

Laatste reacties

 • kalverenkar

  na de regen komt de zon ???? of niet.

 • wmeulemanjr1

  Jammer, het zijn ondernemers die er hard voor werken.

 • maisland25

  Het zijn geen ondernemers het zijn slaven van de fabrieken en banken.

 • LUCTOR

  Hoe zou het gaan met de melkprijs als er nog een melkfabriek in NL melk ontvangt? Dit zijn de voordelen van de schaalvergroting gepromoot door fabrieken en contractgevers.

Of registreer je om te kunnen reageren.