RundveeNieuws

Kunstmestfosfaat goed te vervangen door rijenbemesting

Doetinchem – Op intensieve bedrijven leidt toepassing van kunstmestfosfaat in mais tot extra afvoer van drijfmest. Terwijl dit volgens Verantwoorde Veehouderij niet nodig is. Uit proeven van Wageningen UR blijkt dat drijfmest in rijen een net zo goed resultaat op de mais geeft.

In elf proeven werd de opbrengst vergeleken tussen mais waarbij drijfmest voor de zaai vollevelds werd geïnjecteerd en mais waarbij dezelfde drijfmestgift in banen werd geïnjecteerd. Bij de rijenbemesting werd de mais een paar dagen later op zeven tot tien centimeter afstand van de injectiesleuf gezaaid.

Uit de proef bleek dat de opbrengst gemiddeld met 12,8 ton drogestof per hectare 10 procent lager was, wanneer na volveldse injectie de rijenbemesting met fosfaatkunstmest werd weggelaten. Bij de mais waarbij de drijfmest in banen werd geïnjecteerd was er vrijwel geen opbrengstverlies, deze mais had een opbrengst van 14 ton drogestof per hectare. Volgens de onderzoekers wordt het verschil veroorzaakt doordat de fosfaat direct voor de wortels van jonge maisplanten beschikbaar is. Bij volleveldsbemesting komt een deel van de fosfaat op plekken waar de wortels niet of pas later kunnen komen.

Beheer
WP Admin