Rundveehouderij

Nieuws 1773 x bekeken 4 reacties

Kunstmestfosfaat goed te vervangen door rijenbemesting

Doetinchem – Op intensieve bedrijven leidt toepassing van kunstmestfosfaat in mais tot extra afvoer van drijfmest. Terwijl dit volgens Verantwoorde Veehouderij niet nodig is. Uit proeven van Wageningen UR blijkt dat drijfmest in rijen een net zo goed resultaat op de mais geeft.

In elf proeven werd de opbrengst vergeleken tussen mais waarbij drijfmest voor de zaai vollevelds werd geïnjecteerd en mais waarbij dezelfde drijfmestgift in banen werd geïnjecteerd. Bij de rijenbemesting werd de mais een paar dagen later op zeven tot tien centimeter afstand van de injectiesleuf gezaaid.

Uit de proef bleek dat de opbrengst gemiddeld met 12,8 ton drogestof per hectare 10 procent lager was, wanneer na volveldse injectie de rijenbemesting met fosfaatkunstmest werd weggelaten. Bij de mais waarbij de drijfmest in banen werd geïnjecteerd was er vrijwel geen opbrengstverlies, deze mais had een opbrengst van 14 ton drogestof per hectare. Volgens de onderzoekers wordt het verschil veroorzaakt doordat de fosfaat direct voor de wortels van jonge maisplanten beschikbaar is. Bij volleveldsbemesting komt een deel van de fosfaat op plekken waar de wortels niet of pas later kunnen komen.

Laatste reacties

 • pietjeeigenwijs

  Zou het niet simpeler kunnen? de mais op 37 cm zaaien!

 • HJ O R

  Of gewoon breedwerpig met de kunstmeststrooier?
  Bij spuiten met smalle wielen hoeft er dan ook niet veel vernield te worden.
  Te ondiep kan misschien een probleem zijn in een droge tijd.

 • m.en.mh.miedema

  In theorie moet met behulp van GPS drijfmest in de rij goed kunnen. In de praktijk zie je veel misgaan, percelen vierkant bemest en dan bij het zaaien in een geer uitkomen (bij zaaien van andere gewassen komt dit ook voor) of te ver naast de mest gezaaid. Is GPS niet altijd nauwkeurig genoeg/stoorsignalen? Of maakt de chauffeur fouten?(verschillende stuursystemen niet uitwisselbaar?) Las in een vakblad over akkerbouwers in USA ook vaak problemen met GPS hadden en er weer mee zijn gestopt. GPS is toch van USA defensie? Zouden die regelmatig aan de knoppen draaien zodat de instellingen opnieuw gecalibreerd moeten worden?('de vijand' kan dan ook niet van je eigen nauwkeurige systeem gebruikmaken als hij niet over de nieuwste instellingen beschikt) of zie ik nu spoken?

 • pietjeeigenwijs

  Hou het simpel, kostenbesparend! maak van een 8 rij een 16 rij machine.

Of registreer je om te kunnen reageren.