Rundveehouderij

Nieuws 588 x bekeken

Ierland nog geen procent over quotum

Dublin – De Ierse melkproductie is in het eind maart afgelopen melkjaar 0,94 procent boven het nationale quotum uitgekomen. Dat is een voorlopige schatting van het ministerie van landbouw.

Minister Simon Coveney: ''Het lijkt erop dat veel boeren er in de laatste weken van het melkjaar alles aan hebben gedaan om hun productie te beheersen. Dit is een forse verbetering vergeleken bij eind januari toen de overschrijding nog op 1,63 procent lag.'' De overschrijding van het nationale quotum in Ierland is al sinds eind vorig jaar aan het teruglopen, wat volgens het ministerie voor landbouw mede te danken is aan ongunstige weersomstandigheden met vooral veel regen in het eerste kwartaal.

Coveney roept de Ierse melkveehouders op ook in het nieuwe melkjaar, het laatste waarin nog quota gelden, hun productie goed in de gaten te houden. ''Veel boeren staan te trappelen om hun melkproductie op te voeren maar het is goed om daarbij in gedachten te houden dat we ook in 2014/15 nog steeds met quota te maken zullen hebben.'' De minister noemt het afschaffen van de quota 'een monumentale fase in de geschiedenis van de Ierse landbouw'. "Volgend jaar rond deze tijd zal de Ierse zuivelsector zijn begonnen met het realiseren van haar werkelijke potentieel. Daarmee zal ze een nog grotere bijdrage gaan leveren aan de nationale economie."

Of registreer je om te kunnen reageren.