Rundveehouderij

Nieuws 1559 x bekeken

Gemiddelde voorschot ruim boven 43 euro

Doetinchem - De gemiddelde voorschotprijs van de Nederlandse zuivelbedrijven is gedurende het eerste kwartaal van 2014 slechts een kleine 3,9 procent gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013.

Daarmee is de melkveehouderij tot nog toe redelijk afgeschermd gebleven van de prijsdalingen die de zuivel dit jaar tot nog toe heeft meegemaakt.

Uit cijfers van Boerderij blijkt dat de uitbetaalprijs van de zeven grootste Nederlandse zuivelfabrikanten in het laatste kwartaal van 2013 gemiddeld €45,04 bedroeg, tegenover een gemiddelde van €43,29 in het eerste kwartaal van 2014. Deze prijs is een rekenkundig gemiddelde, bij een jaarleverantie van 700.00 kilo melk, exclusief btw en na aftrek van heffing voor het PZ.

Hoewel de gemiddelde uitbetaalprijs licht is gedaald, liep het verschil in uitbetaling ten opzichte van het voorgaande jaar op. In het vierde kwartaal van 2013 werd €8,67 per 100 kilo meer betaald dan in dezelfde periode een jaar daarvoor, in het eerste kwartaal van 2014 liep dit verschil op naar €8,82 per 100 kilo.

Marktkenners voorzien de komende maanden een verdere daling van de voorschotprijs, omdat de verschillen tussen de opbrengsten in de zuivelmarkt en de uitbetaalprijzen verder oplopen. Het blijft echter ongewis hoe snel de voorschotprijzen omlaag zullen gaan. Alleen DOC Kaas heeft in maart tot nog toe een echt stevige correctie doorgevoerd, maar ook die blijft nog steeds meer dan 40 cent per kilo betalen. Fabrikanten houden er rekening mee dat in het voorschot in de zomermaanden flink gaat dalen, wat dan kan samenvallen met de de pijn van de superheffing over 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.