Rundveehouderij

Nieuws 1737 x bekeken

Cono versoepelt aannamebeleid

Westbeemster - Zuivelcoöperatie Cono heeft de regels voor de aanname van nieuwe leden iets versoepeld. De laatste jaren zat de coöperatie vrijwel potdicht, nu mogen ook erfopvolgers en verwervers van een bedrijf van een huidig lid ook lid worden van de coöperatie.

Het nieuwe aannamebeleid is rechtvaardiger voor leden die jarenlang hebben gereserveerd in de dode hand en die geen bedrijfsopvolger hebben, zo stelt de coöperatie. Met de versoepeling wordt ook ingespeeld op de verwachte marktgroei en op de grotere capaciteit van de nieuwe kaasmakerij. Over 2013 is 50 cent per 100 kilo melk gereserveerd. De melkaanvoer steeg van 319 naar 336 miljoen kilo.

Cono meldt in het jaarverslag 2013 dat het een goed jaar heeft gehad. De  netto-omzet steeg met 11,3 procent naar 194,8 miljoen euro, vooral doordat betere prijzen konden worden gerealiseerd. Het verkochte volume aan kaas daalde 1 procent. Met het merk Beemsterkaas wist Cono vorig jaar het aandeel in het supermarktkanaal te verhogen naar een record van 6,4 procent. Ook in de foodservice groeide het aandeel van de Beemsterkazen. Ook met andere merken dan Beemsterkaas heeft Cono zich een mooie positie verworven. Onder meer dan 20 merken in speciaalzaken en op de markt zit een kaas afkomstig uit de fabriek in Westbeemster. Op diverse exportmarkten wordt eveneens een gezonden groei geboekt, zo meldt het jaarverslag.

De bouw van de nieuwe kaasfabriek vordert intussen gestaag. Hiervoor is in de voorbije jaren flink gereserveerd en geïnvesteerd. Toch heeft Cono het eigen vermogen vorig op een stevige 51 procent weten te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.