RundveeNieuws

‘China wordt mega-importeur rundvlees’

Utrecht – China moet in de komende jaren de import van rundvlees sterk vergroten, ondanks een eigen programma voor de stimulering van de rundvleesproductie. De import kan goed stijgen van een kleine 300.000 ton in 2013 naar het dubbele in 2018.

Dit stelt Rabobank International in een bericht over de Chinese markt voor rundvlees. De Chinese overheid mikt erop om de binnenlandse rundvleesproductie te verhogen van 6,3 miljoen ton nu naar 7,17 miljoen ton volgend jaar en mogelijk bijna 7,9 miljoen ton in 2020. De vraag groeit echter sneller. Bovendien in het twijfelachtig of de interne productie zal groeien zoals beoogd.

De productie van kip en varkensvlees wordt namelijk veel sterker en overtuigender gestimuleerd dan de rundvleesproductie. De productie van kip en varkensvlees is in de voorbije jaren dan ook goed gegroeid, maar die van rundvlees niet. Die is op zijn best gelijk gebleven de laatste jaren. De Rabobank noemt dierziekten niet als mede-oorzaak van de problemen, maar ook die speelden een negatieve rol. China is onder meer getroffen door mond-en-klauwzeer (MKZ).

Het rundvlees dat China nu binnenkomt, is naar schatting voor twee derde gesmokkeld product. Dit is omdat de vraag groot is en de prijzen hoog zijn, terwijl de legale invoermogelijkheden beperkt zijn. De Chinese overheid werkt echter aan een ruimere toelating. Australisch rundvlees mag nu worden ingevoerd, Braziliaans rundvlees binnenkort ook en mogelijk aan het einde van dit jaar kan tevens Amerikaans rundvlees naar China. Nederland werkt aan de export van kalfsvlees naar China.

Beheer
WP Admin