Rundveehouderij

Nieuws 884 x bekeken 2 reacties

Platform KSG: gebruiker I&R moet betalen

Boxtel – Het Platform voor de kleinschalige schapen- en geitenhouders (KSG) wil dat de nieuwe I&R-tarieven worden vastgesteld op basis van het principe: de gebruiker betaalt. Op dit moment betaalt iedere houder van schapen of geiten een vast bedrag van 33,50 euro per jaar, ongeacht het aantal dieren of mutaties. De kleinschalige houders, die gezamenlijk voor minder dan 10 procent van het aantal vervoersbewegingen zorgen, betalen hiermee meer dan 80 procent van de I&R kosten, zo stelt het platform.

Omdat de overheidssubsidie wegvalt moet er vanaf 2014 door de sector ongeveer 1,8 miljoen euro per jaar worden opgehoest om het I&R-systeem in de benen de te houden. Het meest recente voorstel van het ministerie van economische zaken is een vast bedrag van 19 euro per UBN en €0,25 per geboorte-, aanvoer- of importmelding. Slachthuizen en verzamelcentra zouden €0,05 per aanvoermelding gaan betalen. Binnenkort valt een definitief besluit.

Het Platform KSG vindt het voorstel een stap in de goede richting maar ziet liever een gelijk tarief van €0,25 voor alle aanvoermeldingen in combinatie met een vaste heffing per UBN van 15 euro. Als reden geeft het platform dat een groot deel van de kleine houders nauwelijks gebruik maakt van het systeem, terwijl zij nu eenzelfde vast bedrag per houder moeten betalen als grote houders.

LTO streeft naar een vast bedrag per UBN afhankelijk van de bedrijfsgrootte. De belangenorganisatie is bang dat een bedrag per melding weerstand oproept om te gaan melden.

Laatste reacties

  • joannes

    Wat een onzin met de gebruiker betaald! Met welke definitie dan wel? Elke aktie heeft zowel vaste als variabele kosten, en iedereen weet dat bij grote schaal de vaste kosten dalen en met een goed beleid dalen ook nog eens de variabele kosten. Laat die SKG maar eens voor rekenen wat er in de kleinschaligheid goedkoper is.

  • Arnens

    De gebruiker betaalt. De grootste gebruiker van het I&R is de overheid zelf. Als praktiserend melkgeitenhouder heb ik geen enkel nut van het systeem, alleen veel werk en kosten. Een simpel systeem met aan het UBN gerelateerde volgnummers voldoet prima, vervoersdocument erbij en alles is geregistreerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.