Rundveehouderij

Nieuws 1315 x bekeken 3 reacties

Ook in februari veel melk geleverd

Zoetermeer - Ook in februari hebben de Nederlandse melkveehouders meer melk geleverd dan in voorgaande jaren. In totaal werd er in februari 979,5 miljoen kilo melk geleverd. Vorig jaar was dit nog 939,7 miljoen kilo. Dit blijkt uit aanvoergegevens van het Productschap Zuivel.

In totaal is dit melkjaar zo'n 11,26 miljard kilo melk geleverd. Op basis van de huidige quotumregeling mogen de Nederlandse melkveehouders dit jaar 11,97 miljard kilo melk leveren. Dit betekent dat er nog 712 miljoen kilo geleverd mag worden in de maand maart. Gemiddeld lag de melkaanvoer in de voorgaande vijf jaar in maart op zo'n 1.013 miljoen kilo. Met het zachte voorjaarsweer en het ontbreken van het nut om nu nog in te grijpen op de melkproductie zal de melkaanvoer dit jaar niet veel anders zijn dan in voorgaande jaren. Ervan uitgaande dat er nog minstens 1.013 miljoen kilo melk geleverd wordt, is de overschrijding minimaal 300 miljoen kilo.

Met de superheffing van €27,83 per 100 kilo melk zorgt dit voor een boete van zo'n 83 miljoen euro.

In het melkjaar 1988/1989 werd tot nu toe de hoogste boete betaald. Toen werd het quotum met 271 miljoen kilo melk overschreden en moest de Nederlandse melkveehouderij 91 miljoen euro afrekenen. Om hier overheen te gaan moet de melkproductie in maart op zo'n 1.043 miljoen kilo uitkomen, dit is 3 procent meer dan het gemiddelde wat in de afgelopen vijf jaar in maart werd geleverd. Gezien de melkveehouders het afgelopen melkjaar 5,9 procent meer melk geleverd hebben is het niet onwaarschijnlijk dat het record uit 1988/1989 sneuvelt.

Laatste reacties

 • koestal

  Het is weer kassa voor Brussel !

 • HJ O R

  Met dank aan LTO
  Zij zouden het wel regelen was tot half januari de boodschap.
  Ik snap niet dat er nog steeds mensen zijn die in die club geloven.
  Veel medelijden heb ik overigens niet met de betalers, moet je maar beter opletten, en in ieder geval zeer wantrouwend zijn richting LTO.
  Een beetje boer heeft een eigen mening!

 • daan1908

  Wat zou de LTO wel even regelen fendt615 ?

Of registreer je om te kunnen reageren.