Rundveehouderij

Nieuws 971 x bekeken

Ook genomische index van jonge Europese stieren

Apeldoorn - In de indexdraai van april zal GES ook de genomische fokwaarden van Europese stieren publiceren. Nu zijn alleen nog genomische fokwaardeschattingen beschikbaar van stieren van CRV en KI Kampen.

CRV berekent de genomische fokwaarden van de Europese stieren van landen die aangesloten zijn in Eurogenomics. GES publiceert deze fokwaarden. De buitenlandse stieren krijgen dus een Nederlandse index en zijn dus een op een vergelijkbaar met de Nederlandse stieren. Van de Amerikaanse stieren wordt nog geen genomische fokwaarde berekend en gepubliceerd. De Canadese fokkerijorganisatie Semex heeft zich daarbij aangesloten.

In de indexdraai is Levensproductieindex (LP) uitgedrukt in euro een nieuwe fokwaarde. Het maakt direct duidelijk hoeveel  euro de combinatie van levensduur en productie een veehouder brengt.  Als een stier een LP van 5.000 heeft voegt de nakomeling, die de helft van de genen van de stier mee krijgt, gedurende haar leven 2.500 euro meer toe dan het gemiddelde van de populatie. De LP toont naast de waarde in euro's  ook de levensproductie en de kilo's vet en kilo's eiwit.

Of registreer je om te kunnen reageren.