Rundveehouderij

Nieuws 5356 x bekeken 19 reacties

Nederland helpt China met melkproductie

Den Haag - Nederlandse bedrijven gaan kennis leveren om de Chinese melkproductie te vernieuwen en te verhogen. Tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping dit weekend sluiten beide landen een overeenkomst over investeringen in productiekwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

Het ministerie van Economische Zaken heeft dat zaterdag laten weten.

Ook Wageningen UR werkt in dit kader nauw samen met de Chinese Academy of Agricultural Sciences, onder meer op het gebied van voedselzekerheid, dierziektebestrijding en dierenwelzijn. De waarde van de afspraken bedraagt naar verwachting minimaal 20 miljoen euro.

,,Nederland behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om export van agrarische kennis'', zegt staatssecretaris Sharon Dijksma. ,,Nederlandse bedrijven gaan hun kennis en kunde inzetten om 1,3 miljard mensen van kwalitatief goede melkproducten te voorzien. Daar kunnen wij trots op zijn."

Met de inbreng van Nederlandse kennis wil China de melkproductie laten groeien naar 40 miljard kilo in 2015. China heeft de Nederlandse overheid om kennisinvesteringen gevraagd omdat ons land een wereldspeler is in melkproductie, verwerking en logistiek. In komende jaren zal de Nederlandse productie groeien naar 13 miljard kilo.

Xi Jinping bezoekt zondag de Keukenhof, waar hij een aantal moderne snufjes op landbouwgebied te zien krijgt. Het gaat onder meer om een melkrobot om efficiënter melk te produceren en een nieuw soort LED-verlichting die ervoor zorgt dat tomaten sneller groeien.

Laatste reacties

 • Dpj

  Ja goed idee, niet dus. Nu zijn ze nog een grote afnemer straks hebben we een te lage melkprijs omdat de Chinezen te veel melk produceren met opgedane kennis uit Nederland...

 • boerrick

  Leer een aap klimmen en je vangt hem nooit weer. Complimenten voor wie dit bedacht heeft zal die 20 mil wel mogen houden, kijkt helaas niet naar onze toekomstige afzet.

 • huisverkoop

  iedereen heeft recht op voeding,dus ook de Chinezen

 • steenbok1

  maak je niet druk, melk prijs blijft de komende jaren gem. op een redelijk niveau. Ene er zijn erg veel chinezen hoor, is erg veel voedsel nodig, niet alleen kennis, ook voer, infrastructuur enz.

 • koestal

  We hebben hier toch ook al veel Chinese restaurants,kunnen ze daar straks kaas eten

 • kiwidutch

  wij krijgen hier in nieuw zeeland op dit moment
  1400 nz dollar voor een 6mnd oud vaarskalf wat vervolgens naar china geeporteerd word tegen de tijd dat het dier melk produceerd kost it hun zon 5000 dollar dit is dure melk maar op de ene off andere manier kan het voor hun uit ze willen dit jaar 30-40000 dieren hebben

 • Mozes

  De vraag naar zuivel blijft harder groeien dan de productie. Ondanks het opvoeren van de eigen productie in China zal men meer moeten importeren.

 • Dpj

  @kiwidutch, dat is de Chinese overheid die goed met subsidies om kan gaan. Hier in Portugal gaan alle gewone winkels dicht en er komen van die Chinese winkels voor terug die zo ongeveer alles verkopen. De Chinese regering steunt ze om in het buitenland wat te beginnen en hier betalen ze 5 jaar geen belasting. Na die 5 jaar gaan ze 'failliet' en beginnen gewoon ergens anders weer opnieuw.

  De Chinese overheid wil heel graag met alles voorop lopen dus als je koeien nodig om meer melk te produceren dan steun je de boeren toch gewoon een beetje dat ze die kopen kunnen?

 • jaarsveld

  Beste DPJ,denk toch eens na! Moet je soms wachten totdat ze de kennis elders inkopen!

 • Buurman

  China wil de productie laten groeien tot 40 miljard kg in 2015. Dat is 30 kg per Chinees. Nederland wil groeien naar 13 miljard kg. Dat is per Nederlander met factor 20 net iets meer toch!. Waar zeuren we over?????

 • flyinghollander

  Buurman omdat sommige erg kortzichtig in denken zijn.

 • henrybrenda

  slimme zet om de eigen exportpositie naar de kl.... te helpen

 • Fermer

  Eerst halen we de Chinezen het vel over de neus met voor ons goedkope producten te produceren en dan moeten ze ook nog van dat karige loontje onze dure melk afnemen zodat wij er ook nog iets aan kunnnen verdienen.
  Laat zij hun eigen markt bedienen en wij minder produceren zodat onze Europese consument eindelijk eens normaal gaat betalen voor onze hoogwaardige producten.

 • Case1056

  Kennis export is ook export. Als wij niet onze kennis willen exporteren,(enerzijds begrijpelijk) dan is er wel een ander land (die misschien met ook productiekennis van ons) die deze kennis wel doorverkoopt, of een land met minder knowhow die de chinezen wel van hun geld wil afhelpen. Samengevat dus wel aan kennis export doen, er komt bij ons vast wel weer nieuwe onderzoek resultaat voor weer nieuwe kennis om voorop te blijven lopen.

 • minasblunders1

  Ach, de Chinezen van hun geld afhelpen............ als het net zo gaat als met onze vriend Veerman; hij betaalde de Chinezen 10 miljoen zodat ze daarna voor 5 miljoen 'kennis' konden kopen. (En reken maar dat die andere 5 miljoen ook daar gebleven zijn).

 • Noordam2

  een duurzame ( lees maatschappelijk verantwoorde) maatschappij betekend niet dat wij hier op onze postzegel voor China melk moeten gaan produceren.

 • Jan van het Zand

  Heb je al eens een Chinees melk zien drinken? Nee, heh. Ik ook niet. Wel heb ik ze bier zien drinken. Dat Chinese bier is immers veiliger te drinken dan Chinese melk. En daar gaan de Nederlanders nu wat aan doen. Want de Chinezen weten, dat de Nederlandse melk aan de hoogste kwaliteitseisen ter wereld voldoet. En dat hebben de Nederlandse melkveehouders met de melkfabrieken voor elkaar gekregen in de afgelopen honderden jaren. Dat is ook de reden waarom je overal in Nederland verse melk kunt kopen. Zo gauw je de neus buiten Nederland steekt is het bijna altijd gesteriliseerde melk wat je kunt kopen, maar geen verse. Uitzoonderingen daargelaten natuurlijk.

 • joannes

  Wel Parel, wanneer het zo is dat zuivel producten in China te vergelijken zijn met het niveau van honderden jaren geleden in Nederland begrijp ik niet dat we niet véél meer producten exporteren! Waar ligt dat dan aan?

 • W Geverink

  Ik wist niet dat in nederland verse ongepasteuriseerde melk verkocht mag worden Parel. Hier in Canada moet de melk voor verkoop eerst gepasteuriseerd zijn ondanks het feit dat bijna alle melk wordt geproduceerd door nederlandse boeren.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.