Rundveehouderij

Nieuws 5010 x bekeken 32 reacties

NVWA greep niet om kleinigheden in bij Van Hattem

Utrecht – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft niet zomaar ingegrepen bij slachterij Van Hattem in Dodewaard. De dienst besefte heel goed dat ingrijpen bij deze slachterij grote gevolgen zou hebben voor ook andere vleesbedrijven.

"We moesten wel", zegt Freek van Zoeren, plaatsvervangend inspecteur-generaal van de NVWA. Bij de slachterij ging het niet alleen om vragen rond een paar niet-geregistreerde en afgekeurde pony's. Er zijn sterke verdenkingen dat ook serieus werd gefraudeerd met paardenvlees. Een deel van dit vlees lijkt als rundvlees over de grens te zijn verkocht en dat is fraude. Bovendien is er met de slachterij een lange voorgeschiedenis van strubbelingen, incidenten en ook lasten onder dwangsom. "Iedereen denkt: het ging over een paar paarden. Het gaat hier echter al lang niet meer over paard."

Vorige week gaf de NVWA vlees vrij van één bedrijf dat dieren had laten slachten bij Van Hattem. Dit bedrijf kon aantonen dat al het vlees keurig traceerbaar is. Echter, niet alle bedrijven die vlees van het bedrijf in Dodewaard hebben gehad of er hebben laten slachten, hebben de tracering op orde. Het is mogelijk dat meer bedrijven door de recall in de problemen komen. Of het er 55 zijn, moet blijken. Van Zoeren: "Ik ken er twintig, waarvan acht zich bij ons hebben gemeld."

Hij hoopt dat het bedrijfsleven leert van de zaak. "Daarmee worden we er beter van. Anders gaan we driftig verder op weg naar het volgende incident."

Laatste reacties

 • somporn

  Waar zijn de inspecteurs dan mee bezig op het bedrijf als ze aanwezig zijn,als ze geen of niet voldoende toezicht kunnen houden.
  Of slapen ze uit onder werktijd?

 • Elevage

  alle inspecteurs van NVWA die dienst doen bij van Hattem op staande voet ontslaan. Blijkbaar hebben ze hun werk niet gedaan, anders was het zover niet gekomen, dan was er natuurlijk eerder ingegrepen!!

 • Heijdravleesvee

  Iets anders beweren kunnen ze ook niet meer na het leed dat vele vee en vleesbedrijven nu aangedaan is en wat er nog komen gaat. Vertrouwen in nvwa was al laag. Nu is dat vertrouwen ver onder het nulpunt gezakt. Ze zitten nu op politiek niveau zullen we maar zeggen.

 • joannes

  Hoe kan een ambtenaar in een rechtstaat een bedrijf kapotmaken en misschien wel een hele bedrijfs groep? Wel dat is heel eenvoudig, hij hoeft alléén maar te vertellen: ¨Er zijn sterke verdenkingen dat ook serieus werd gefraudeerd met paardenvlees. Een deel van dit vlees lijkt als rundvlees over de grens te zijn verkocht en dat is fraude.¨ Zo kunnen er dus zonder concrete bewijzen en zonder rechter of rechtspraak bedrijven op slechts een verdenking uitgeschakelt worden. De concurrentie en mogelijk curruptie zullen er weelderig op tieren. We dachten in een rechtsstaat te leven!

 • famtillemans1

  Mensen wij moeten letterlijk op gaan treden ...wie niet wil horen moet het voelen ...in frankrijk was dit niet gebeurd ...nog steeds geen enkel 100 % bewijs geleverd ...het nvwa hoort zijn excuses gewoon aan te bieden en van hattem een schade vergoeding te betalen ..het is toch schandalig we leven hier niet in communisme maar in een democraties land meende ik ..jammer dat dijksma zo goed luisters na een paar ambtenaren die gewoon weg anti veehouderij zijn

 • aarthamstra1

  Hoop dat het bedrijfsleven hiervan leert.??????????????????????? ??????????????????????????????????????????????????????????????????????//

 • W Geverink

  Een slachterij kan alleen knoeien met vlees als de nvwa zijn zaken niet op orde heeft. En wat waren de kleinigheden waarbij niet werd ingegrepen dan presies? Deze bedrijven hebben protocollen die presies beschrijven hoe er gewerkt moet worden. Wordt dat niet gedaan trekt de nvwa meteen aan de bel en moet er direct corrigerende actie worden ondernomen. Dat er paardevlees werd gevonden in waren waar het niet in mag zitten onderstreept dat het systeem niet zo is opgezet dat vergissingen zijn uitgesloten.

 • anton1937

  De dagelijkse controle door deNVWA schiet blijkbaar te kort,daarom houd men van tijd tot tijd razzia's om het tekort aan vakman te compenseren. Dus dit moet anders,om dan bedrijven stil te leggen is ongehoord. Met een bedrijfssysteem gebaseerd op deskundigheid kan voorkomen worden,dat onnodige schade aan het bedrijfsleven voorkomen worden. De keuringsdienst van de NVWA moet op de schop of nog beter opgeheven worden. Een IKB systeem zonder overheidsbemoeiing is de oplossing.

 • a.t.herwijnen

  De NVWA maakt blijkbaar zijn eigen wetten. Als het probleem te groot wordt trekken ze hun verantwoordelijkheid in. Denk dat justitie een onderzoek moet starten naar de werkwijze van de NVWA.

 • alco1

  @ joannes. Hoe zei je dat ook alweer. De beschuldigde heeft de bewijslast in handen.

 • W Geverink

  Volgens mij is de nvwa in ieder geval gedeeltelijk de schuld voor het falen van van Hattem. Natuurlijk is de nvwa verantwoordelijk voor de controle op de correcte labeling van het product dat het bedrijf verlaat. Als er paardevlees in de verpakking zit moet er ook paardevlees op de verpakking staan. We weten allemaal dat als er op een 100km per uur weg niet wordt gecontroleerd iedereen binnen de kortste keren 130km per uur rijdt. Zo zitten mensen gewoon in elkaar. De nvwa zorgt er in een ideale wereld voor dat er over de schouder meegekeken wordt bij de productie en het verpakken zodat de consument er zeker van kan zijn dat in de verpakking zit wat er op staat en het veilig is om te eten.

 • drikhend

  Ja beste Geverink. u heeft gelijk maar dat geld natuurlijk ook voor wat bedrijf in komt . Dus hoe kan er paarden vlees aanwezig zijn en als rundvlees afgevoerd worden . Dan waren of het paarden vlees onbekend aanwezig of de NVWA had zich af moeten vragen waar is dat vlees opgeslagen en of gebleven . Maar uiteindelijk is de slachter , fabrikant , verwerker , verpakker enz. zelf verantwoordelijk voor wat hij doet . De NVWA houd alleen toezicht . Maar blijkbaar werkt dit niet of de toezichthouders zijn te vertrouwelijk met bedrijf geworden . Wat natuurlijk helemaal niet kan en mag gebeuren .En dan krijg je rare terug roep acties van vlees van 2 jaar oud . Nou de slagers die dit nog durven te verkopen nemen hopelijk het woord vers niet meer in de mond .

 • joannes

  @alco1, ik heb geschreven! Wanneer iemand beschuldigd wordt van een feit zou diegene dit feit moeten kunnen weerleggen, ingeval de beschuldiging fals is. In het geval van een slachterij met diverse diersoorten en een groot verschil in netto instroom van kg en uitstroom van kg, van nature notabene, is een sluitende boekhouding per definitie voor een deel aannames. Denk aan bloed, huid, ontlasting, maaginhoud, poten, enz, Nu zoals ik begrepen heb is van Hattem niet instaat de feiten waarmee het NVWA van Hattem van fraudes beschuldigd goed te weerleggen: het tegendeel te bewijzen. En daarmee wordt volgens de theorie van het NVWA aangenomen dat met slechts verdenkingen, zoals boven beschreven, van Hattem schuldig is. Niet omdat er harde feiten zijn maar omdat van Hattem het tegendeel met haar boekhouding niet kan bewijzen. Nu, wanneer je een beetje bekend bent met de slachterij en de verwerking, kan ik me levendig voorstellen dat bij van Hattem geen volledige ERP (Enterprise Resources Planning) functioneerde waarmee elke handeling en elk goed geindentificeerd gedurende productie processen geregistreerd wordt. VION en gelijksoortige van schaalgrote kunnen voor hun management niet zonder maar hebben voor het gemak maar één diersoort. Van Hattem, voor wat ik begreep, slachtte in opdracht alles. Daar zit het probleem waar de NVWA vanaf wil. En dat doen ze met een theorie die weerlegd moet worden zoals in bovenstaand artikel weer beschreven is. De vraag is of dit rechtvaardig in NL?

 • alco1

  @joannes. Wat ik in #10 zeg heeft niets te maken met van Hattem, maar wat je schrijft in #4

 • joannes

  @alco1, waar sta je in deze zaak? Heeft van Hattem een probleem zoals het NVWA beschrijft of zijn de ambtenaren met een smerige manier een sector aan het saneren?

 • steenbok1

  Weten jullie waarover jullie praten?, laat van Hattem eerst zelf eens eerlijk zijn,iedereen weet dat de sector onder een vergrootglas ligt, kan niets hebben. We moeten daarom zelf onze eigen verantwoordelijkheid nemen, en de zaken voor elkaar
  hebben en dus in dit geval niet de NVWA de schuld geven.

 • alco1

  @joannes. Waar ik sta in de zaak van Hattem. Tot op de bodem uitzoeken! Want hier is wel degelijk iets aan de hand. Ik kan ook ergens wel volledig met je meegaan met wat je in #4 schrijft.
  Waar het om gaat is, dat ik je vaak niet kan plaatsen in een rechtlijnige mening. Getuige onze discussie vorige week bij een ander item over oprechtheid van Wakker Dier, waar je schreef, dat de beschuldigde de bewijslast in handen heeft.

 • Kaiser

  Dit artikel geeft over de zaak van Hattem een andere uitleg dan wat Dijksma in de Tweede Kamer heeft uitgelegd. Wanneer de zaak van Hattem voor tweeërlei uitleg vatbaar is wordt de geloofwaardigheid van de Nvwa er niet beter op.

 • LUCTOR

  Wanneer de faillissement wet wordt aangepast zodat iedere bestuurder directeur van wat voor soort rechtsvorm ook persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld bij fraude of wat voor soort escapades ook er veel minder van dit soort zaken voorkomen want laten we eerlijk wezen wie is nu weer de grote verliezer.

 • alco1

  @Klompjan. Het zou misschien het ei van Columbus wezen. Ware het niet dat juist de onafhankelijkheids- vormen als B.V en N.V. in het leven zijn geroepen om juist meer bedrijfsontwikkeling te krijgen.

 • zon

  Ernstige zaak zoals het nu is,de landbouwsector is altijd de de kop van jut,ze kunnen nooit iets goeds doen omdat de politiek ze tegenwerken.Laatst toen een groot energiebedrijf grijze stroom verkocht voor groene stroom hoorde je er bijna niemand over.
  Hard werkende mensen worden bewust tegen gewerkt,ik zie het als verraad van de eigen burgers.

 • famtillemans1

  Nvwa zal er snel achter komen ...opvolgers zijn ver te zoeken ..dus over 10 jaar kan nvwa geheel met pensioen ..kunnen ze verder gaan met niks doen ..er zijn ook goede bij..maar velen doen het liefst politie agent spelen , deze categorie moet zich schamen en eens na denken waarom ze dit werk eigenlijk doen ?????! In den haag beginnen ze gelukkig wakker te worden dat er vele nvwa, s gewoon weg linkse anti veehouderij politie agenten zijn . Dit moet snel stoppen .en een boer moet ook een nvwa, r kunnen aangeven als hij te ver gaat. We leven in een vrij democraties land . En wij hard werkende boeren krijgen stank voor dank ..omdat we als boeven worden behandeld en gecontroleerd . Mensen wij produceren de hoogste kwaliteit voedsel van de wereld . En dat doen wij hard werkende boeren en tuinders en daar heeft geen enkele nvwa, r ook maar een hand aan uit gestoken ....van hattem verhaal is voor mij puur nvwa, r 1000% schuldig ! Zei houden toezicht .en als er wat verkeerds is gebeurt . Heeft t nvwa slecht gewerkt . Dus nvwa is en blijft fout

 • alco1

  Ik kreeg vrijdag bezoek van een Nvwa ér toen ik op het land bezig was met mest injecteren. Hij onderzocht mijn werk grondig en na me staande te hebben gehouden wilde hij me complimenteren. Keurig werk, dat mocht ook wel eens gezegd worden. Waar hij controleerde was echter op het gedeelte waar ik de vorige avond bezig was geweest met waterige mest omdat de put toen nog te vol was om goed te kunnen mixen. Totaal geen echte kennis van zaken. Zo kun je echter wel tot een gesprek komen en het bleek dat hij ook een natuur beheerder was.
  Ik hoop dat hij wat opgestoken heeft van mijn verhaal.

 • joannes

  @alco1, ik heb probeer een bijdrage in de discussie te leveren met analyse, feiten en nadenken. Vele zaken lenen zich niet voor links of rechts, je moet ze zien in hun omgeving, het moment en de mogelijke consequenties. Juist dat is nu bij het NVWA ver te zoeken in hun uitvoering. Ze zijn rigoureus in het uitvoeren van incompetentie of ze hebben een onderliggende opdracht de sector te dwingen naar een registratie en bedrijfsmodel waarbij het mengen van vleessoorten uitgesloten is. Een zaak die de gehele sector aangaat wanneer we kijken naar een top 10 product in de Nederlandse vleessector, nl Half om Half gehakt. En dan praten we nog niet over ander mengproducten en de zogenaamde kant en klare producten. Wanneer ze, het NVWA, zich opwerpt als consumenten verdediger, zal ze zodirect met haar incompetentie de consument voor gaan schrijven wat wel en niet gegeten mag worden. En dat terwijl juist de slager, de kok en het restaurant hun naam bouwen op keukengeheimen die uiteindelijk smaak een waarde toevoegen. De weg van absolute transparantie is een doodlopende als we praten over diversiteit en creativiteit. Een ambtenaren apparaat als het NVWA moet zich limiteren tot gezondheids bedreigende grondstoffen en omstandigheden.

 • LUCTOR

  Alco1 Je hebt gelijk in reactie#21 maar laten we eerlijk wezen er wordt toch gewoon op grote schaal misbruik van gemaakt op allerlei manieren wat voor soort bedrijven gaan nu het meest failliet juist deze vormen van bedrijfsontwikkeling. Kan je vertellen als je bericht van een curator krijgt helaas volgende keer meer succes en de gefailleerde druk bezig is zijn villa te verbouwen behoorlijk bitter is. Een koortdanser die zeker is van een zachte landing zal het risico niet mijden.

 • alco1

  Ik ben het volledig met je eens Klompjan. Die bedrijfsvormen zijn ook de doodsteek voor de familiebedrijven. Ze kunnen veel meer wagen en als het mis gaat is er geen kind overboord.

 • aarthamstra1

  Alco1 ,,Klompjan, iets te gemakkelijk vraag het maar eens aan een notaris die zal je vertellen dat banken alleen geld lenen als de eigenaar in prive mee tekent. De multinational/coöperatie daar geld het wel , die directeuren handelen met andermans geld ,die gaan voor de bonussen en ontslagvergoedingen.

 • alco1

  @ Aart. We hadden het over van Hattem. Zullen deze privé bij in het bedrijf zitten??

 • LUCTOR

  @ Aart Klopt daarom zijn deze bv,s vaak op een andere vorm gefinancierd.
  En word er met meerdere bv,s gewerkt waar verschillende activiteiten in zijn ondergebracht.

 • Heijdravleesvee

  waar ging het ook al weer over?

 • Elevage

  Over NVWA'ers die eens persoonlijk moeten boeten voor hun fouten (het niet goed controleren) en zich niet verschuilen achter allerlei regeltjes

 • koestal

  een boer hadden ze al direct opgepakt met zoiets

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.