RundveeNieuws

NVWA greep niet om kleinigheden in bij Van Hattem

Utrecht – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft niet zomaar ingegrepen bij slachterij Van Hattem in Dodewaard. De dienst besefte heel goed dat ingrijpen bij deze slachterij grote gevolgen zou hebben voor ook andere vleesbedrijven.

“We moesten wel”, zegt Freek van Zoeren, plaatsvervangend inspecteur-generaal van de NVWA. Bij de slachterij ging het niet alleen om vragen rond een paar niet-geregistreerde en afgekeurde pony’s. Er zijn sterke verdenkingen dat ook serieus werd gefraudeerd met paardenvlees. Een deel van dit vlees lijkt als rundvlees over de grens te zijn verkocht en dat is fraude. Bovendien is er met de slachterij een lange voorgeschiedenis van strubbelingen, incidenten en ook lasten onder dwangsom. “Iedereen denkt: het ging over een paar paarden. Het gaat hier echter al lang niet meer over paard.”

Vorige week gaf de NVWA vlees vrij van één bedrijf dat dieren had laten slachten bij Van Hattem. Dit bedrijf kon aantonen dat al het vlees keurig traceerbaar is. Echter, niet alle bedrijven die vlees van het bedrijf in Dodewaard hebben gehad of er hebben laten slachten, hebben de tracering op orde. Het is mogelijk dat meer bedrijven door de recall in de problemen komen. Of het er 55 zijn, moet blijken. Van Zoeren: “Ik ken er twintig, waarvan acht zich bij ons hebben gemeld.”

Hij hoopt dat het bedrijfsleven leert van de zaak. “Daarmee worden we er beter van. Anders gaan we driftig verder op weg naar het volgende incident.”

Beheer
WP Admin