RundveeNieuws

Meer signalen voor lagere melkprijs

Doetinchem – De meeste Nederlandse zuivelfabrikanten houden hun uitbetaalprijzen nog redelijk stabiel, maar de signalen hopen zich op dat een stevig daling aanstaande is. Handelaren merken op dat de kaasprijs de laatste week al te hard onderuit is gegaan.

Ook andere zuivelgrondstoffen dalen en supermarkten in Duitsland en Groot-Brittannië lijken al een voorschot te nemen op nog lagere prijzen.

In Duitsland hebben de prijsvechters Aldi en Norma de boterprijs verlaagd, terwijl andere zuivelproducten lijken te volgen. In Groot-Brittannië hebben grote supermarktketens als Tesco, Sainsburt en Morrisons de melkprijs ook fors verlaagd. In Frankrijk begint de twijfel over de melkprijs voor boeren toe te slaan. In dit land is nog maar pas een akkoord bereikt tussen boeren en verwerkers over een hogere ‘adviesprijs’ voor de eerste vier maanden van 2014. Zij kwamen uit op 36,5 cent per liter. Voor het hele jaar werd een richtprijs van 38 cent in het vooruitzicht gesteld. Inmiddels is het ook daar de vraag of deze prijzen haalbaar zijn. De Franse supermarkten zetten eveneens druk op de prijzen.

Wat de spanningen rond Oekraïne gaan betekenen voor de kaasexport is nog onzeker, maar de sterk dalende noteringen zorgen voor onrust. Vanuit China komen gemengde signalen. Enerzijds wil het land dit jaar nog veel meer melk importeren dan in 2013, anderzijds loopt de eigen export sterk terug. In Nederland duidt het nieuwe garantieprijscertificaat van Dairy Trading Online (DTO) (€39,50 voor de zes maanden tot eind september) op een dalende prijs.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin