RundveeNieuws

Meer fosfaat onttrekken dan generieke norm niet eenvoudig

Wageningen – Als de fosfaatgebruiksnorm afhankelijk zou zijn van de fosfaatonttrekking, dan zou 70 procent van de deelnemers (tien bedrijven) van het project Koeien & Kansen minder fosfaat mogen gebruiken dan de generieke norm van 2015.

Het gaat daarbij om de gewasonttrekking zoals deze gerealiseerd is in 2013.

Het streven is om de fosfaatgebruiksnorm afhankelijk te maken van de onttrekking door het gewas. Dat wordt de bedrijfsspecifieke fosfaatgebruiksnorm genoemd. In het project Koeien & Kansen mogen de deelnemers daar nu al gebruik van maken.

Het blijkt dat maar 30 procent van de deelnemers (vier bedrijven) kan aantonen dat ze meer fosfaat aan de bodem onttrekken via gewasproductie dan de generieke fosfaatgebruiksnorm. Deze deelnemers mogen dus meer fosfaat gebruiken per hectare. Van deze mogelijkheid maakten ze ook allen gebruik.

De tien bedrijven van de Koeien & Kansen-deelnemers die minder fosfaat aan de bodem onttrekken, mochten kiezen tussen hanteren van de lagere fosfaatgebruiksnorm of de generieke norm. Vier van de bedrijven kozen voor de generieke norm omdat de mestafzetkosten daardoor zouden oplopen. Ook waren ze bang voor verlies van bodemvruchtbaarheid uitmondend in een tekort aan organische stof.

Het viel op dat de bedrijven die de norm niet haalden, op hun maisland juist wél een hogere fosfaatonttrekking hadden dan de generieke gewasnorm. Maar de onttrekking op de graslandpercelen was zodanig veel lager dan de generieke norm voor het hele bedrijf niet werd gehaald.

Beheer
WP Admin