Rundveehouderij

Nieuws 1714 x bekeken 6 reacties

Gras-klaver na vroege mais levert geld op

Driebergen - Demoproeven van het project KlaverKlimaat tonen dat gras-rodeklavermengsels op een gemiddeld bedrijf ruim 240 euro per hectare per jaar voordeel kunnen bieden ten opzichte van puur gras dat maximaal bemest wordt.

Vooral veehouders die in het voorjaar voor vroege maïsrassen kiezen, gevolgd door gras-rodeklaver in de herfst, zijn spekkoper. Het hogere eiwitgehalte en de droogtetolerantie zijn de belangrijkste voordelen van deze mengteelt.

Laatste reacties

 • melkkoeienboer

  is inderdaad goed spul

 • farmerbn

  Het blijft oppassen als anderen de boer wijzen op veel winst. Vaak is de winst niet geheel voor de boer maar voor het toeleverend bedrijf en de voorlichter. Vijftien jaar geleden moest je alleen engels raaigras zaaien anders liet je veel geld liggen, tien jaar geleden moest je niet eerder dan na 6 jaar je grasmat vernieuwen want anders was je niet economisch bezig en nu moet je vaak nieuw grasland inzaaien met allerlei verschillende rassen. Iemand zit hier de boel te flessen. Wie het weet mag het zeggen!

 • koeboertje

  Farmerbn je moet helemaal niets ,

  er lopen meer adviseurs rondt dan boeren ,
  maar je moet zelf de beslissing nemen ,
  Vertrouw op je eigen kennis en inzicht ,
  En durf ook eens iets anders te kiezen dan de buurman !

 • farmerbn

  Dat bedoel ik nu juist! Luister niet naar die lui want ze weten niets. Ze eten alleen uit onze ruif.

 • ...............

  Er is de laatste jaren te weinig graszaad verkocht, dat moet nu rechtgetrokken worden.
  En wat kunnen ze mooie berekeningen maken.

 • W Geverink

  Het oudste grasland wat ik heb is al onafgebroken in gras sinds de Mennonieten het ontgonnen hebben eind jaren 40. Alles wat er groeid is Canada proof waarmee ik bedoel dat het een mix van grassen klaver en luzerne is die niet dood vriest uitdroogd of te verzuipen is. Ik roteer de koeien en spuit eventuele boterbloemen en distels vanaf de quad. Mijn motto is niet te moeilijk doen en met wat varkensmest is er niks wat niet groeid. De grasmat past zich helemaal vanzelf aan aan de omstandigheden en mijn manier van boeren. Daar heb ik weinig omkijken naar. Op zich zijn alle grassen goed zolang je het maar niet te oud laat worden. De koeien doen het er best op.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.