RundveeNieuws

FrieslandCampina verlaagt voorschot licht

Amersfoort – Leden van FrieslandCampina ontvangen over maart een voorschotuitbetaling die 50 cent per 100 kilo lager ligt dan in februari. Contant ontvangen ze bij een jaarleverantie van 7 ton melk een voorschot van €42,40 per 100 kilo, bij 1,1 miljoen kilo is dat €42,65 per 100 kilo.

Dit zijn de bedragen exclusief btw en na aftrek van 5 cent heffing ten behoeve van ZuivelNL.

In theorie is de uitbetaalprijs over maart nog €2,30 per 100 kilo lager dan de genoemde voorschotten, maar FrieslandCampina verrekent het saldo van alle seizoensheffingen en -toeslagen met ingang van 2014 pas achteraf. Door het nu niet innen van de zomerheffing houden de leden meer contanten beschikbaar om de rekeningen in het voorjaar te betalen, is de redenering. Hier staat wel tegenover dat in het najaar ook de extra contanten van de wintertoeslag niet meer direct worden gevoeld.

De officiële garantieprijs voor maart daalt eveneens met 50 cent, naar €42,50. Reden is de verwachting dat concurrenten ook minder zullen uitbetalen. Bovendien zijn de voorschotten van de Duitse zuivel in de voorbije tijd iets te hoog ingeschat.

Voor eiwit wordt nu €6,94 betaald (was €7,02), voor vet €3,47 (was €3,51) en voor lactose 69,4 cent (was 70,2 cent).

De biologische garantieprijs voor maart blijft stabiel. De werkelijk uitbetaalde melkprijs bij 5 ton doet dat ook. Dit is omdat de overgang van wintertoeslag (tot en met februari) naar zomerheffing (per maart) ook hier geen effect meer heeft op de uitbetaalde melkprijs. Biologische melkveehouders blijven €49,89 per 100 kilo ontvangen bij 5 ton melk.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin