Rundveehouderij

Nieuws 990 x bekeken

Europese kaasexport stevig onder druk

Brussel - De Europese kaasexport is in januari 2014 met 4,6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Er werd een kleine 3.000 ton minder naar derde landen verkocht. Van die derde landen hield Rusland de hand het meest op de knip. het kocht zo'n 2.500 ton minder. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Op de kaasmarkt is de malaise al enige tijd zichtbaar. De notering voor foliekaas is in de voorbije weken hard gedaald. Duitse foliekaas brengt op de spotmarkt nauwelijks drie euro per kilo op. Nederlandse kaas doet het iets beter, maar in heel de EU wordt de gedaalde afzet gevoeld. Met name de Duitse kaasproducenten ondervinden veel hinder van de sluiting van de Russische grenzen voor hun product.

Opmerkelijk is dat bij een teruglopende afzet een juist sterk toenemende import van kaas in de EU werd geregistreerd. In januari werd ruim 2.400 ton (meer dan een derde) extra ingevoerd vanuit landen als Zwitserland, Noorwegen en andere herkomsten.

In totaal exporteerde de EU in januari 59.644 ton, tegenover 62.551 ton in januari 2013. De import steeg van 6.457 ton naar 8.896 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.