RundveeNieuws

Duitsers zien kansen na melkquotering

Berlijn – De Duitse zuivelsector is niet bang meer voor het einde van de melkquotering. Zowel de zuivelindustrie als veehouders gaven tijdens het Berliner Milchforum aan mogelijkheden te zien in een geliberaliseerde zuivelmarkt zoals die vanaf volgend jaar ontstaat.

Buiten de EU is een stijgende vraag naar zuivel, terwijl productiegebieden als Afrika, Azië en China wel potentie hebben, maar zich niet snel ontwikkelen. De Europese sector zal wel groeien, maar niet zo hard als sommigen denken, omdat milieu en mestafzet de remmende factoren worden.

Melkveehouder Heinz Korte gaf tijdens het congres aan dat de wereldmarkt wel degelijk kansen biedt, maar dat de zuivelsector wel de mogelijkheid moet krijgen om deze te benutten. Korte omschreef de wereldmarkt als een ventiel voor productiehoeveelheden die niet op de interne markt afgezet kunnen worden wat nu een aandeel in de goede melkprijs oplevert. Veehouders uit de zaal gaven duidelijk aan dat wat hen betreft een eind aan de toeslagen mag komen. Nu houden veehouders er steeds rekening mee en spelen onvoldoende in op een tijd zonder toeslagen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin