RundveeNieuws

Britse prijzenslag met melk

Londen – De grootste Britse supermarkt Tesco heeft de prijs van melk drastisch verlaagd. Een plastic container van vier pints (2,27 liter) kost voorlopig niet £1,39 maar 1 pond, ofwel €1,20. Die winkelprijs komt omgerekend neer op 53 eurocent per liter.

Tesco, dat de laatste tijd marktaandeel verliest, kondigde kort geleden aan dat het vooral de prijzen van de dagelijkse levensbehoeften wil verlagen. Vorige week gingen de prijzen van wortelen, tomaten en komkommers al drastisch omlaag. De grootste concurrent Asda verkoopt melk al langer voor 4 pints voor 1 pond. Bij de andere ‘grote twee’ Sainsbury ’s en Morrisons ligt de prijs daarvan echter nog altijd rond de £1,35, terwijl kleinere winkelketens over het algemeen meer rekenen.

Tesco stelt dat de prijsverlaging geen gevolgen zal hebben voor de melkprijs die de 650 veehouders in zijn ‘pool’ ontvangen. Die prijs wordt grotendeels bepaald door een kostprijsindex. De boeren zelf zijn er echter niet gerust op. Een woordvoerder van de National Farmers Union stelt : ”Veehouders krijgen rond de 17 pence per pint. Veel boeren lijden nu al enkele jaren achtereen verlies op de melkproductie. De laatste maanden is de kloof tussen de productieprijs en de opbrengst gelukkig kleiner geworden maar wat Tesco nu doet, is bepaald geen goed nieuws.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin