RundveeNieuws

Zuivelvangnet VS gunstiger voor ‘kleine’ boer

Washington – Het Amerikaanse zuivelvangnet, dat onlangs is vastgelegd in de nieuwe landbouwwet, de Farm Bill, is voordeliger voor boeren met een melkproductie kleiner dan 1,8 miljoen kilo. Dit blijkt uit nadere gegevens die bekend zijn gemaakt over de wetgeving.

Kernpunten uit de nieuwe wet zijn voor de melkveehouderij een margebeschermer en een daar aan gekoppeld marktstabiliseringsprogramma.

Deelname daaraan is vrijwillig, maar wie niet meedoet, krijgt ook geen hulp als de marge tussen melkopbrengst en voerkosten onder de 3 euro per 100 kilo zakt. Wie wel meedoet, betaalt een minimale verzekeringspremie van ongeveer 30 cent per 100 kilo melk. Daarmee is 80 procent van de productie die een melkveehouder in een voorgaande referentieperiode heeft gedraaid, verzekerd.

Wie meer wil verzekeren, kan dat, tot 90 procent van de productie. De premie loopt dan op tot maximaal €6,45 per 100 kilo. Veehouders met een melkleverantie van minder dan 1,8 miljoen kilo krijgen in 2014 en 2015 een korting van 25 procent op de verzekeringspremie.

Wie een margeverzekering afsluit en terecht komt in een periode met een marge lager dan 3 euro per 100 kilo, krijgt bijbetaald tot aan genoemde marge en kan vervolgens kiezen om: ofwel de productie te beperken, ofwel om door te melken, maar dan 2 tot 8 procent gekort worden op het melkgeld. Deze kortingen gebruikt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) om zuivelproducten te kopen en te schenken aan voedselbanken en mensen die honger leiden.

Het nieuwe systeem moet uiterlijk 1 september 2014 van kracht worden. Het is volgens de overheid jaarlijks ruim 100 miljoen dollar (73 miljoen euro) goedkoper dan het huidige systeem gebaseerd op prijsondersteuning.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin