Rundveehouderij

Nieuws 4818 x bekeken 46 reacties

Veganisten voeren campagne tegen zuivelindustrie

Arnhem - De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) is een campagne begonnen tegen de consumptie van zuivel. Ze vindt dat de zuivelindustrie met idyllische plaatjes een sprookjeswereld voorschotelt aan de consument.

Op de website melkjekanzonder.nl probeert de organisatie uit te leggen waarom het consumeren van zuivel ongezond is, dierenleed veroorzaakt en slecht is voor het milieu. Een woordvoerder laat weten dat de organisatie zich daarbij baseert op wetenschappelijke rapporten. Daarbij zou niet selectief uit onderzoekrapporten worden geshopt. Duidelijk is volgens hem in ieder geval dat alternatieven zoals sojamelk beter te verantwoorden zijn dan koemelk.

De campagne Melk, Je Kan Zonder! is gestart in reactie op Europese subsidies die toegekend zijn voor de promotie van zuivel. De organisatie begrijpt niet waarom er miljoenen euro's subsidie worden besteed voor de promotie van zuivelproducten. "We willen de consument duidelijk maken dat de consumptie van zuivel niet perse hoeft." Doel is om de zuivelconsumptie in Nederland te laten dalen.

De NVV, die zich in eerste instantie richt op de consument in de grote steden, heeft de belangstelling voor veganisme in de afgelopen jaren snel zien toenemen. De vereniging zag haar ledenaantal volgens de woordvoerder toenemen met 60 procent naar 1.100.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Deze club maar ook andere willen persé dat de consument hetzelfde eetpatroon volgt als zij. Om anderen te pushen gebruiken deze clubs valse argementen en liegen ze alles bij elkaar. Wij boerenstand verdedigen ons met nette argumenten want we willen niet liegen en bedriegen. Maar we laten over ons heenlopen. Ik stel voor dat LTO en andere boerenorganisaties een budget genereren en ter beschikking stellen aan een groep die ook bedriegt, liegt en de feiten manipuleert maar dan pro boer. De buitenwereld weet niet dat LTO en anderen deze nieuwe boerenclub sponsert omdat je dan te weinig aandacht krijgt in de linkse media. Laat bv eens een mooie meid een veganist verleiden dat ie een hamburger eet en zet dat dan op internet. Of ...enz. Laat je valsstrikken maar horen (alleen aan die nieuwe op te richten boeren club).

 • alco1

  Reclame voor je eigen product maken is natuurlijk toegestaan, maar een ander slecht maken is schandalig.
  Dit herinnerd me aan een tractor verkoper. Hij maakte ook geen reclame voor zijn eigen merk, maar wist alleen maar negatieve verhalen te vertellen over de andere merken.
  Binnen de kortste keren was hij werkloos.

 • pinkeltje

  Boeren hoeven zich niet te verdedigen en hoeven ook geen geld uit te geven aan anti-campagnes. En de EU kan ook de subsidie voor het promoten van zuivel wel achterwege laten. Laat degene die het niet bevalt maar gewoon ophouden met eten. Maar het zegt natuurlijk ook wel wat over de ongekende luxe waar we in leven. Dat er mensen zijn die het zich kunnen veroorloven om zich met al deze onzin bezig te houden. Zolang gebreksziekten als gevolg van doelbewuste ondervoeding niet in het ziektekostenpakket zitten en ze niemand de kop afdraaien omdat die andere opvattingen heeft dan het veganisme dan zou ik ze maar gewoon lekker laten kakelen. Gaat vanzelf over.

 • vandenbrandcv1

  sorry hoor , maar we hoeven als landbouw ons geheel niet in de hoek te laten drukken door die negatieve club.

 • koestal

  wat moeten de mensen in arme landen dan gezond zijn ,krijgen geen zuivel en ook geen vlees ! geen hart en vaatziekten ,geen suikerziekte,enz.

 • info36

  Daarom zien ze er ook zo gezond uit. Te weinig calcium binnenkrijgen en andere belangrijke stoffen is zeer ongezond. Dat kun je niet compenseren met soja. Zuivel is goed en gezond!

 • Jaap39

  Veganisme, een moderne vorm van armoede.

 • patrik

  wat krijgen hun baby's dan bij de geboorte ? Een paar jaar moedermelk ?

 • wpg

  Met hoeveel veganisten kun je een ha. gras beweiden?? Zou dat geld opbrengen??

 • Mozes

  Het ledental is toegenomen tot 1100 op 17 miljoen inwoners............
  Het vele malen grotere Wakkerdier kan de consumenten niet eens bewegen om producten te kopen met een hoger welzijnsniveau. De verkoop van de 'plofkip' groeit alleen maar. Is deze club in staat om consumenten van de kaas, vla, ijs, slagroom, enz af te krijgen?
  En mocht het hun wel lukken dan is er nog niets aan de hand. Alles wat ze hier minder consumeren kan tegen een nog hogere prijs naar Azië.
  Laten we ons er dus niet druk om maken.

 • Eskamp

  Inderdaad Mozes maak je er iet druk over.
  Iedereen in nederland heeft het recht ergens voor of tegen te zijn.
  Veganisten dus ook.
  Zij hebben de overtuiging dat ze een geluid moeten laten horen tegen gebruik van zuivel.
  Melkfabrieken maken reclame voor het gebruik van zuivel.
  Prima toch,kan ieder zijn zegje doen.

 • roolmangmbh

  ze hebben niet in de gaten dat het voedsel dat ze eten gegroeid is op mest van dieren. Als ze dus van de veehouderij af willen zal er meer kunstmest gebruikt moeten worden. Is dat dan beter voor het milieu?
  Ik weet niet wat voor een 'Diederik Stapel-onderzoek' ze nu weer uit de kast hebben gehaald, maar dat soja melk beter voor het milieu zou zijn lijkt mij dus helemaal niet.

 • ae-ea

  Hahahaha, wat een grappenmakers de veganisten, gewoon uitlachen die zielige gasten.

 • Albert Hoekerswever

  sommige groeperingen ontlenen hun bestaansrecht aan het ontnemen van vrijheden van anderen. Gelukkig leven we in een vrij land en zijn de meeste mensen nuchter genoeg om zich niet te laden leiden door dit soort campagnes. Kan me voorstellen dat het binnenkomt, maar dan hebben ze juist hun doel bereikt. Mensen op de kast krijgen. Kom van die kast af en neem het allemaal niet te serieus. Of drink gewoon een extra glas melk. Proost!

 • roolmangmbh

  En het liefst eten ze ook nog biologisch. Die boeren hebben juist dierlijke mest nodig voor de gewassen. ik vind die lui wel een beetje hypocriet.

 • alco1

  Wat zullen er nog veel bossen gekapt moeten worden om in al dat sojamelk te voorzien.

 • Vegan

  Ik zie hier heel wat misverstanden over een heleboel zaken. Zo zit calcium ook in boerenkool, noten en in nog veel meer plantaardige producten.

  Voor soja is het niet nodig om regenbossen te kappen. In Oostenrijk, Italië, Frankrijk en zelfs in Zuid-Duitsland is er sojateelt. De soja voor vlees en zuivel komen vaker uit voormalige regenwouden.

  Met een plantaardig dieet kan je ruim 7 maal meer mensen voeden op de wereld. Ik ben al 25 jaar veganist (vegetariër al vanaf mijn achtste jaar), ben gezond en sport veel.

  Wat zou de wereld mooier zijn met meer bossen, minder dierenleed, genoeg voedsel voor iedereen en met minder welvaartsziekten.

  Go Vegan!

 • janenminie1

  Onbegrijpelijk dat er aandacht besteed wordt aan een groepje zielige mensen (1 op 15000)

 • W Geverink

  En de rest van Nederland denkt: We kunnen ook makkelijk zonder dat handje vol veganisten met hun eindeloze zeurverhalen over hoe gelukkig ze wel niet zijn..

 • Aalsmeer451

  Niet te geloven dat zich zo weinig mensen bezig houden met gezonde voeding.Een beetje meer in de ronde kyken wat er allang wetenschappelyk
  bewezen is op gebied van gezonde voeding kan echt geen kwaad.
  Vegan,ik geef je in alles groot gelyk. Mooi artikel en zo geschreven zonder iemand dom.....en etc.... te noemen.Ik zelf teel chrysanten en groenten ecologisch bemest met compost die gemaakt wordt van de mest van m'n eigen schapen.Het vlees verkoop ik aan Marrokanen en op deze manier is iedereen bly.Leve het natuurlyk evenwicht in de natuur.

 • cornelis 22

  Folkert weer een weekendje los geweest ?

 • senna001

  Liefste vegan,
  Steeds vind ik het raar dat ieder spreekt over soja voor de dieren. Geen enkel dier in Europa krijgt soja in de zuivere boon of enige vorm van olie. Zij eten enkel SCHROOT, het neven - of afvalproduct van soja. Inderdaad zonder afname van dit schroot werd de teelt misschien minder interessant om er bossen voor te kappen maar zou de prijs van de olie voor menselijke consumptie wel significant stijgen. De teelt in Europa is marginaal enwel met de reden dat deze economisch weinig interessant door ons klimaat en beschikbaarheid van goedgekeurde onkruidbestrijdingsmiddelen. Veganisme is een verdere stap in de welvaart, een stap die door weinigen betaald kan worden. Dierenleed is relatief en vaak door emotie ingegeven, vanuit de vergelijking met mensen. Dit een foute redenatie want dierenhouderij is in Europa vrij streng gereglementeerd en verschilt eigenlijk weinig van de mensenhouderij in steden waarnaar u uw peilen richt.
  U hebt gelukkig de vrije keuze om te eten wat u wil maar laat andere mensen ook in hun vrijheid om te eten wat ze willen zonder ze een complex aan te praten.
  Welvaartsziekten ontstaan niet door een product of sector maar door overmatig en eenzijdig gebruik hiervan. Zuivel en vlees zijn onontbeerlijk in het gemiddelde rantsoen maar zoals voor bier en liefde geldt ook hier 'geniet met mate' ...

 • loef

  Senna leuke goede reactie weinig aan toe te voegen,
  zo is het niet anders!!!!!!!

 • Mozes

  Vegan, je schrijft dat noten een belangrijke bron van calcium zijn. Weet je dat noten ook de belangrijkste bron van aflatoxine zijn? Zozeer zelfs dat geadviseerd wordt om noten met mate te eten omdat je anders een verhoogde kans op leverkanker hebt.

 • politiek

  Aflatoxine is inderdaad een van de ergste gifstoffen wat kanker veroorzaakt en met name leverkanker. Het wordt gevormd/ontwikkeld door de schimmels die op granen zitten ( en ook dus noten )Vooral als voergranen over duizenden kilometers aangevoerd worden voor de Nederlandse veehouderij en soms ook nog te vochtig zijn dat er schimmels ontstaan in die partijen. Het is verbazend dat Nederlandse laboratoria zijn onderzoeken met betrekking tot aflatoxine in ( voer)granen niet altijd volledig terugziet in verslaggeving.

 • agratax2

  alco1. Inderdaad voor al die soya melk moeten nog vele miljoenen hektares oerwoud wijken. gelukkig leveren deze oerwouden bij de kap nog een a twee enorme hardhout bomen op voor het tuinmeubilair van de veganisten. En jij wilt niet weten hoeveel onbruikbaar grasland vrij komt als we de melk en vlees consumptie afschaffen. Allemal grasland waar geen akkerbouwer iets mee kan en daar gras slecht te verteren is voor de mensheid kan ook de veganist hier niets mee. Ik zie ons al berghellingen of veenweide gebieden maaien voor de biobased industrie onder leiding van de veganisten. Voor mij is dit plan niet uitvoerbaar als er naast 9 miljard mensen ook nog de niet rees uitgestorven wilde panten en dieren soorten moeten leven op deze aardbol.

 • alco1

  Het is toch zo jammer dat je geen muur kunt plaatsen, waarachter die idealisten hun idealen in de praktijk kunnen brengen. Het zou de enige manier zijn om hen wakker te schudden. Zoals het nu is liften ze steeds mee met onze inspanningen en komen ze nooit uit hun droom.

 • joannes

  alco1, het is de weerstand die je sterker maakt. Daar moet je maar aan denken wanneer er tegenwerking is van idealisten.

 • veldzicht

  Waarom kijken al die vegetariërs en veganisten toch altijd zo
  chagerijnig met van die verbeten gezichten,volgens mij mankeert er toch iets aan de voeding dat er een stofje ontbreekt wat iedere vorm
  van levens vreugde ontneemt.geef mij maar ,n lekker biertje, sigaretje erbij af en toe lekker eten met een flink stuk vlees, leef ik misschien
  niet langer maar wel veel plezieriger!

 • joannes

  Veldzicht, omdat de vega´s kritisch zijn en in restricties geloven voor verbetering. Het is de keerzijde van (individuele) vrijheid van keuze. In de huidige tijden van onbeperkte mogelijkheden en keuzes voelen zij zich gedwongen vooral beperkingen te zoeken voor verbetering van leven en omgeving. Vega´s geloven dus niet in (individuele) vrijheid van keuze!

 • koestal

  magere mensen zijn vaak chagrijnig

 • veldzicht

  Ik ben ook mager maar niet chagrijnig,maar wat wil je als je
  iedere dag achter je bordje konijnenvoer zit.

 • Elevage

  Als je een ideologie wilt verspreiden is het een beter systeem om vooral en alleen de voordelen te melden en hoe geweldig het wel is.
  Door nu te schoppen tegen de 'anderen' veroorzaak je juist een grotere interesse naar de informatie van de anderen.
  Als je een auto wilt kopen (of in vegaland een fiets) dan ga je naar een dealer die je informatie geeft over die auto en niet naar eentje die alleen maar mekkert op de concurentie, want daarmee gooit ie zijn eigen glazen in.
  Dus vega: maak een leuke website en besteed daar je tijd aan! dan hebben er ook minder mensen aanstoot aan

 • W Geverink

  Ik denk dat het mishandelen van hun eigen lichaam vooral een teken is van de psychishe problemen bij zo'n persoon. Veganisten zijn toch vooral mensen die niet al te stevig in hun schoenen staan die op zo'n extreme manier denken hun onmacht en hun problemen en onvrede met de wereld de werels uit te kunnen helpen.

 • somporn

  Waar bemoeien ze zich mee,ik als consument bepaal toch zelf wat ik wil.
  Waarom willen ze mij iets bevelen,we wonen in een vrij land en kunnen nu nog kiezen wat we willen,ben alleen bang dat het niet meer lang zal duren.

 • Ishtar

  Hier zitten specialisten op het forum, gelukkig maar, blij mee.
  Ik wil graag weten welke melk gezond is, halfvolle, volle, of gepasteuriseerde melk, rauwe melk, geiten melk, koeien melk, light melk etc?
  Het kan nooit lijkt me door verwerking de zelfde samenstelling hebben, lijkt me.
  En wat gebeurd er als je een pak halfvolle gepasteuriseerde melk in de winkel koop en aan een kalf geeft?

 • Mozes

  Ishtar, alle melk is veilig. Melk is het best gecontroleerde voedingsmiddel wat verkrijgbaar is.
  Het meest onveilige voedingsmiddel is biologisch kiemgroente. Dit voedingsmiddel heeft twee jaar geleden de EHEC-affaire veroorzaakt met 32 doden tot gevolg. Door de zeer slechte controle heeft het 6 weken geduurd voordat ontdekt werd dat het van die biologische kiemgroente kwam.
  Ook biologische eieren zijn gevaarlijk omdat ze meer dioxines bevatten. De kans op salmonella en vogelgriep zijn ook vele malen hoger.

 • Ishtar

  Mode, wat gebeurd er als ik een pak halfvolle melk bij AH koo en aan een kalf geef?
  Of dat ik rauwe melk aan het kalf geef?
  Is de werking hetzelfde?
  Even gezond?

 • Ishtar

  Mozes,, wat gebeurd er als ik een pak halfvolle melk bij AH koo en aan een kalf geef?
  Of dat ik rauwe melk aan het kalf geef?
  Is de werking hetzelfde?
  Even gezond?

 • bva

  Halfvolle melk bevat veel minder voedingstoffen dan rauwe melk. Gevolg, minder groei bij het kalf.

 • @meelmuisje

  Als ik wat mocht wensen dan wenste ik dat deze NVV'ers midden in 'Camp Yarmouk' terecht zouden komen. Nee, niet om hetzelfde te ondergaan als die mensen daar. Maar om ze te laten begrijpen waar ze eigenlijk mee bezig zijn.......

 • Mozes

  Ishtar, ik denk dat rauwe melk een voordeel heeft. Veel mensen in de wereld prefereren kindervoeding van Nederlandse herkomst omdat deze beter verteerbaar is en daardoor minder darmklachten geeft. Deze betere verteerbaarheid wordt veroorzaakt doordat de Nederlandse kindervoeding op lagere temperaturen gepasteuriseerd wordt. Dit is alleen in Nederland mogelijk omdat de kwaliteit van de boerderijmelk hier veel beter is dan in de rest van de wereld.

 • koestal

  Als chinezen de kans krijgen, halen ze hier alle zuivel uit de winkel,eten wij elke dag chinees

 • janenminie1

  Eigenlijk nog niet zo gek als dat stelletje idioten geen zuivel gebruikt,kunnen wij meer exporteren naar China wat goed voor de handelsbalans van Nederland is.

 • koestal

  Vegan#17 in de arme landen hebben ze geen last van welvaartsziekten ,wat een onzin dat we daar nog voedsel naar toe moeten brengen,zonder ons voedsel moeten ze toch erg gelukkig zijn

 • agro1

  een koemelkallergie lost veel op. Schweiz vorwaerts, grunningen forever en ciolos boppe!!!

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.