Rundveehouderij

Nieuws 2319 x bekeken 5 reacties

Van Hattem mist nog aantal niet-geslachte paarden

Dodewaard - Slachterij Van Hattem Vlees mist nog een aantal paarden die volgens de documenten wel levend zijn aangevoerd, maar niet zijn geslacht. Omdat daardoor onduidelijkheid kan bestaan over het uitgeleverde paardenvlees, is besloten tot een terugroepactie. Dit stelt het bedrijf in een verklaring.

 

Veterinair en juridisch adviseur en woordvoerder Frank Peters (die eerder ook vleeshandelaar Willy Selten bijstond) verzekert met klem dat alleen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) goedgekeurd vlees de deur is uitgegaan. Er is volgens hem nooit paardenvlees bijgekocht. Peters meldt verder dat in januari of februari 2013 voor het laatst paarden zijn geslacht in Doodewaard. Hoeveel paardenvlees (meest vermengd met rundvlees) nog kan worden teruggehaald, is niet te zeggen. Hoewel al bijna een jaar geen paarden meer zijn geslacht, bevindt zich bij Van Hattem in de vriescellen nog steeds wel paardenvlees. Dat is echter allemaal gekeurd vlees.

Momenteel wordt nog uitgezocht waar de wel aangevoerde, maar niet geslachte paarden zijn gebleven. De NVWA beslist de komende dagen of Van Hattem de slachtcertificaten mag houden of niet. Het bedrijf heeft naast een gewoon certificaat ook een Skal-certificaat.

De slachterij in Dodewaard staat sinds 18 december onder verscherpt toezicht van de NVWA. Dat extra toezicht volgde op een reeks eerdere incidenten en een doorlichting van het bedrijf (audit) door een inspectieteam van de NVWA. In december vorig jaar was daarvan de rapportage gereed. Direct daarop volgde de aanscherping van het toezicht. Bij eenzelfde audit een jaar eerder werden geen onregelmatigheden geconstateerd, stelt Peters.

Laatste reacties

 • koestal

  ze zijn nog op hol

 • gjh

  of die staan nog in de gang koestal

 • Elevage

  die paarden zij gewoon weer verkocht als levend paard aan deze of gene die er nog een ritje mee wil maken of bijvoorbeeld gebruiken als fokmerrie of gewoon als gezelschapspaard. Er komen genoeg leveranciers aan de poort vee brengen die paard zien staan en dan bedenken dat ze daar wel een klant voor hebben. Daar is niets verdachts aan

 • LUCTOR

  Als er beter op de mestwet onder paardenhouders was gecontroleerd was er geen wildgroei ontstaan er werd lukraak gefokt er liepen meer paarden in de wei als ander vee.Nu het economisch niet meer zo voor de wind gaat werden en nog steeds deze dieren massaal op de de markt gebracht laten ze blij zijn dat er nog bedrijven zijn die deze dieren op een economische manier op de markt brengen en als het op de verpakking aangegeven word is er toch niets mis mee.

 • aarthamstra1

  Paarden niet geslacht en toch beschuldigd van illegaal verwerken van paarden vlees . Help is er een dokter (keurmeester) in de zaal.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.