RundveeNieuws

Van Hattem moet vlees toch terughalen

Den Haag – Van Hattem Vlees in Doodewaard moet toch alle vlees terughalen dat sinds 1 januari 2012 is geproduceerd (en nog niet is geconsumeerd). Dit oordeel heeft de voorzieningenrechter maandagmiddag uitgesproken.

Vorig week diende Van Hattem Vlees een verzoek in bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) om de terugroepactie niet door te laten gaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wilde het vlees terugroepen.

De voorzieningenrechter concludeert dat de herkomst van het rund- en paardenvlees dat is verkocht door Van Hattem onvoldoende duidelijk is. Ook zijn er aanwijzingen dat meer vlees het bedrijf heeft verlaten dan er is binnengekomen. Daardoor bestaat het risico dat er vleespartijen ongedocumenteerd, mogelijk zelfs ongekeurd, zijn verwerkt, zo bevestigt de rechter de visie van de NVWA. De terugroepactie is volgens hem een zeer ingrijpende, maar in de gegeven situatie geen disproportionele maatregel.

De NVWA reageert met de mededeling dat de uitspraak is conform de eerdere verklaring van de NVWA. Er is nog geen nieuwe termijn wanneer de terughaalactie moet zijn afgerond. Bij Van Hattem was nog geen reactie te krijgen.

Beheer
WP Admin